020 530 0160

Prinsjesdag 2.0: troonrede live te volgen via virtual reality-bril

Gepubliceerd op 16 september 2014 categorieën , ,

Dat zelfs Koninklijke aangelegenheden mee gaan met hun tijd is vandaag wel gebleken. Deze Prinsjesdag was de Troonrede van onze Koning virtueel live te volgen via de Oculus Rift-bril, een 3D bril.

De NOS heeft in samenwerking met Yellowbird, een videobedrijf, de Troonrede geregistreerd met een speciale 360 graden camera. Met de Oculus Rift-bril waan je je dan alsof je zelf een plekje in de Ridderzaal hebt bemachtigd, je kan immers om je heen kijken en dus ook zelf bepalen waar je naar kijkt.

Vorig jaar registreerde de NOS de Troonrede ook al met een 360 graden-camera. Toen waren de beelden via de website van de NOS te zien. Het was toen ook mogelijk om ‘rond’ te kijken en zelf te bepalen waar je naar keek, met de Oculus Rift-bril hoef je alleen maar met je hoofd de richting op te kijken die je wil.

Doordat de Oculus Rift-bril  twee schermen heeft die elk het beeld van een aparte camera laten zien, ziet de drager de Ridderzaal driedimensionaal. Door de daarbij ingebouwde bewegingssensoren die het beeld aanpassen aan de kijkrichting ben je virtueel bij de Troonrede in de Ridderzaal aanwezig. De drager van de 3D bril heeft wel speciale software nodig die panoramische video’s af kan spelen. Deze software kan je downloaden op de website van de NOS.

De Oculus Rift-bril is pas sinds vorig jaar op de markt en vooral bedoeld voor de gaming-industrie. Gamers kunnen zich dan in de virtuele wereld van de game bevinden zodat de spelbeleving optimaal is. In maart van dit jaar is de Oculus Rift-bril overgenomen door Facebook. Het experiment van NOS met de Oculus Rift-bril kan goed uitpakken voor Facebook nu de bril dus kennelijk niet alleen inzetbaar is voor de gaming-industrie maar ook voor bijvoorbeeld belangrijke tv-momenten.

De NOS bewaart de registratie, dus mocht je nog geen eigenaar zijn van een Oculus Rift-bril dan kan je de Troonrede altijd nog eens achteraf bekijken.

 

foto via: Forbes.com

Bron: nos.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen