020 530 0160

Popcorn Time-boetes in Nederland: is het dan eindelijk zo ver?

Gepubliceerd op 22 oktober 2015 categorieën , ,

Harmke Lankhorst werd door nos.nl geïnterviewd over het plan van de Nederlandse filmdistributeur Dutch Filmworks om schadevergoedingen te claimen van individuele Nederlandse Popcorn Time-gebruikers.

Eerder hebben wij al geblogd over het vooruitzicht van schadeclaims voor het gebruik van Popcorn Time in Nederland. Stichting BREIN heeft aangegeven zich slechts te richten op commerciële verspreiders van illegale content, maar Dutch Filmworks is nu van plan om juist individuele gebruikers te gaan benaderen.

Dutch Filmworks is aan het kijken met welk ICT-bureau zij kan samenwerken om de IP-adressen van de gebruikers te achterhalen. Maar Dutch Filmworks heeft hulp nodig van providers om uiteindelijk schadevergoedingen te kunnen claimen. Alleen de providers kunnen namelijk de IP-adressen koppelen aan de adresgegevens van de gebruikers. Dutch Filmworks is zich ervan bewust dat de kans bestaat dat providers de gegevens niet willen verstrekken, maar zien dit niet als een belemmering. Dutch Filmworks kan namelijk naar de rechter te stappen, samen met bijvoorbeeld andere distributeurs of brancheorganisaties.

Nos.nl: “Daarnaast is elke zaak anders”, zegt Harmke Lankhorst van advocatenkantoor SOLV. “Als de auteursrechthebbende er een zaak van maakt, dan denk ik dat ze best kans maken op succes. Dat komt doordat Popcorn Time-gebruikers bewust illegaal films en tv-series laat bekijken. Daardoor kan het zomaar zijn dat de rechter oordeelt dat de provider gegevens moet afstaan.”

Gisteren werd bekend dat een Nederlandse student een Popcorn Time-boete heeft ontvangen van 1090 euro. De student woont in Duitsland en daar is het al dagelijkse praktijk dat illegale downloaders boetes krijgen. Het is in Nederland nu afwachten wanneer de eerste ‘boetes’ (schadevergoedingsclaims) zullen vallen. Met een flinke bak popcorn in de hand houden wij het plan van Dutch Filmworks nauwlettend in de gaten. 

Met dank aan Lotte Rutgers.

Bron: nos.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Harmke

publicaties

Gerelateerde artikelen