020 530 0160

Politie vordert 25.000 ip-adressen

Gepubliceerd op 31 januari 2006 categorieën 

Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de moord op de Nijmeegse activist Louis Sévèke, heeft vorige week de unieke IP-adressen van de site gevorderd. Door het verstrekken van een logfile met alle bezoekersgegevens door familie en vrienden die de site beheren, is de politie in bezit gekomen van ongeveer 25.000 IP-adressen. De digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom stelt dat de verstrekking “onrechtmatig en bijzonder bedreigend voor de informatievrijheid in Nederland” is.


Volgens Bits of Freedom heeft Justitie een verkeerd wetsartikel gebruikt voor de vordering. Art. 126n Wetboek van Strafvordering is niet bedoeld om “een sleepnet uit te gooien naar alle willekeurige bezoekers van een site. Argeloze nieuwslezers zouden daardoor zomaar verdacht kunnen worden”. De politie zou zich voor het verkrijgen van deze gegevens moeten baseren op een artikel uit de nieuwe wet vorderen gegevens, die sinds 1 januari 2006 van kracht is.
Die wet maakt het mogelijk om bij alle denkbare bedrijven en instellingen alle opgeslagen gegevens over personen op te vragen.


Lees hier het volledige bericht

Bron: www.bof.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen