020 530 0160

Podcasting-markt wordt volwassen

Gepubliceerd op 21 juli 2005 categorieën 

Podcasten is weer zo´n aardige verontrustende technologie waarvan niemand het ontstaan had kunnen voorspellen. Terwijl het toch zo voor de hand ligt. Wat is Podcasten? Podcasting is een methode waarmee je radioprogramma´s automatisch op een computer of MP3-speler zet. Telkens wanneer er een nieuwe radio-uitzending is geweest wordt deze door de Podcast-software opgehaald en op de harde schijf van je computer of rechtstreeks op een MP3-speler geplaatst. Het lijkt dus op een RSS-reader en daar (RSS) is de technologie ook op gebaseerd.


Podcasten komt voort uit de liefde voor internet en muziek van Adam Curry. Dat is een gevaarlijke combinatie. Andere internettoepassingen voor muziek (bijvoorbeeld P2P) wekten de toorn van de muziekindustrie. Tot op heden is Podcasten nog niet het slachtoffer geworden van rechtszaken. Dat heeft ertoe geleid dat er zowaar een Podcasting-markt is ontstaan. In Engeland heeft de BBC een experimentele Podcast-dienst opgezet en in Nederland biedt BNR nieuwsradio als eerste Podcasts aan. XS4ALL startte onlangs een experiment. Volgens onderzoek van Forrester zal in 2010 meer dan 12 miljoen Amerikaanse huishoudens naar Podcasts luisteren.


Aangezien bij Podcasting muziek wordt hergebruikt, is het de vraag of er een licentie nodig is van de auteursrechthebbenden. Buma/Stemra heeft die vraag bevestigend beantwoord en heeft ook direct tarieven vastgesteld voor het Podcasten. Buma Stemra ziet podcasting als een vorm van uitgestelde webcasting, met als verschil dat mensen op ieder gewenst tijdstip naar een uitzending kunnen luisteren.


“Voor webcasting hebben we al geruime tijd een licentie beschikbaar. Ook daar waren we toen, de markt hiermee kwam, al heel vroeg bij. We willen in het belang van onze rechthebbenden elke vorm van muziekgebruik natuurlijk zoveel mogelijk stimuleren. Daarom hebben we nu ook voor wat betreft podcasting snel en adequaat een regeling tot stand gebracht om daarmee het gemak voor de podcasters te vergroten”, verklaart woordvoerder Noortje de Bakker tegenover Emerce


Er is gemengd gereageerd op het bericht. Het is de vraag of het verstandig is deze prille markt nu al te willen reguleren. Ook zal het lastig zijn voor Buma/Stemra om haar vermeende rechten te handhaven indien Podcasts door consumenten worden aangeboden. Toch vind ik het wel moedig van de muziekorganisatie dat ze een duidelijk standpunt inneemt. Blijkbaar ziet Buma/Stemra Podcasten als een serieuze exploitatievorm, wat ook een teken is dat de markt steeds meer volwassen wordt. Als er aan Podcasten verdient wordt, is er zeker iets voor te zeggen dat de rechthebbende mee mag/moet delen in de vruchten die van zijn werk worden geplukt. 


Ik hoop alleen dat Buma/Stemra niet dusdanig te werk gaat dat het Podcasten de nek wordt omgedraaid. Want dan bedenkt Adam Curry zich wel een tweede keer voordat hij weer een aardige verontrustende technologie bedenkt waarvan niemand het ontstaan had kunnen voorspellen.


Lees hier een aardig artikel van Planet Multimedia over de hype; ook de Wikipedia geeft een goede introductie. Lees hier een bericht van Indicare over de markt.

Bron: Emerce, Planet, Indicare
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen