020 530 0160

Playboy / GeenStijl werkt toe naar grande finale

Gepubliceerd op 8 april 2015 categorieën ,

Over de procedure tussen Geenstijl en Sanoma (Playboy) hebben wij inmiddels al meer dan genoeg geschreven, zou je denken. Toch gaan we nog even door, want dit epos lijkt naar een grande finale toe te werken: de Hoge Raad besliste vorige week dat alleen het Europees Hof van Justitie over voldoende wijsheid beschikt om over deze slepende kwestie te oordelen.

 

Wil je uitgebreid bijlezen over waar het in deze procedure voornamelijk over gaat, klik dan hier, hier en hier. In het kort komt het hier op neer: er verschenen foto’s uit de naaktrapportage van Britt Dekker op Filefactory en GeenStijl plaatste een bericht online, waarin een link was opgenomen naar deze bestanden op Filefactory. Sanoma meent dat het linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal op deze wijze een auteursrechtinbreuk is.

 

Over de vraag of dat inderdaad het geval is, heeft het Hof van Justitie al eerder zijn licht laten schijnen. In de Svensson-zaak heeft het Hof vastgesteld dat het linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal dat zonder beperkingsmaatregelen met toestemming van de auteur online beschikbaar is, geen auteursrechtinbreuk is. Het oordeel van het Hof in die kwestie laat twee vragen open: (i) hoe zit dat dan met materiaal dat zonder toestemming online gezet is en (ii) wat zijn beperkingsmaatregelen nou precies.

 

Deze procedure past precies op het plaatje van deze twee vragen, want (i) het gaat in deze procedure over materiaal dat zonder toestemming van Sanoma online gezet was en (ii) de bestanden waren weliswaar publiekelijk toegankelijk (als je browser maar naar het juiste adres gedirigeerd werd), maar wel bijzonder moeilijk vindbaar. Je zou ten aanzien van dit laatste dus kunnen betogen dat de hyperlink in hoge mate een faciliterend karakter heeft.

 

De Hoge Raad heeft precies deze twee kwesties dan ook voorgelegd aan het Hof van Justitie. De uitspraak van het Hof zal nog even op zich laten wachten.

 

Lees het verwijzingsarrest van de Hoge Raad hier.

 

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen