020 530 0160

Paspoortwet strijdig met burgerrechten

Gepubliceerd op 14 december 2009 categorieën ,

Burgerrechtenorganisatie Privacy First stelt dat de nieuwe paspoortwet strijdig is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken moet zich binnenkort mogelijk voor de rechter verantwoorden over de wet. De Telegraaf bericht over de kwestie.

Advocaat Alberdingk Thijm, die optreedt voor Privacy First, spreekt van een unieke rechtszaak. “Er is in Europa vrijwel geen enkel ander land dat vingerafdrukken van zijn burgers in een centrale databank stopt.”

Het digitale bestand met vingerafdrukken van de volledige Nederlandse bevolking, oorspronkelijk bedoeld om identiteitsfraude te voorkomen, dreigt volgens hem een opsporingsregister te worden. “De database wordt onherroepelijk een nieuw speeltje van de politie die daar gaat rondneuzen naar vingerafdrukken. Maar ook buitenlandse mogendheden krijgen straks die mogelijkheid. Dat terwijl de controle van vingerafdrukken absoluut niet volledig betrouwbaar is.”

Volgens Alberdingk Thijm is er weinig fantasie nodig om het centrale register met vingerafdrukken de hoofdrol in een doemscenario te laten spelen. “Daar zijn al de nodige griezelige films over gemaakt. Het wordt bijvoorbeeld een stuk makkelijker om iemand met behulp van valse vingerafdrukken een misdrijf in de schoenen te schuiven.”

Lees hier het bericht.

Bron: De Telegraaf
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen