020 530 0160

P2P-leensite uit de lucht

Gepubliceerd op 27 maart 2009 categorieën , ,

Peer-to-Peer (P2P) initiatief Boober.nl is niet meer. In dit geval betrof het echter niet een initiatief voor het delen van muziek, films en software,  zoals vaak bij een P2P-dienst wordt verondersteld. Bloober.nl, daarentegen, was een P2P-leendienst.

Gebruikers van Boober.nl konden elkaar geld lenen zonder tussenkomst van een bank. Dit werkte als volgt: een gebruiker vroeg op de marktplaats van Boober.nl een lening aan, waarbij hij aangaf tegen welk rentepercentage hij wilde lenen. Een andere gebruiker had de mogelijkheid om op dit aanbod in te gaan, bijvoorbeeld met het doel een hogere rente op spaargeld te krijgen dan bij een reguliere bank het geval was. Boober.nl verdiende geld op basis van een commissie over de over-en-weer verstrekte leningen.

Geheel zonder risico’s is het lenen tussen particulieren onderling via Boober.nl uiteraard niet. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) voorzag dit ook en stelde dat Boober.nl een vergunning nodig had voor een dergelijke financiële dienstverlening. Boober.nl was een andere mening toebedeeld en stapte naar de rechter. Boober.nl haalde bakzeil. De rechter oordeelde namelijk dat Boober.nl een vergunning van de AFM nodig had als het zijn diensten wenste voort te zetten. De AFM legde Boober.nl vervolgens harde voorwaarden op, waarop Boober.nl besloot ‘op zwart te gaan’.

Sinds het uit de lucht zijn van Boober.nl heerst er onrust onder de toenmalige gebruikers. Velen hebben nog leningen uitstaan bij andere gebruikers. Zij maken zich zorgen of het geld weer bij de uitleners terugkomt.

Lees hier het volledige bericht.

Bron: http://webwereld.nl/nieuws/56605/p2p-leensite-boober-op-zwart.html
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen