020 530 0160

Overheid blundert met advies over gebruik DigiD

Gepubliceerd op 4 april 2007 categorieën , ,

Vanaf volgend jaar moet er bij het doen van aangifte via internet gebruik worden gemaakt van DigiD, de digitale handtekening van de overheid die de tot nu toe gebruikte elektronische handtekening vervangt. Dit jaar was het voor het eerst mogelijk om belastingaangifte met DigiD te doen. NRC Next maakte bekend dat mensen die hun DigiD nog niet hebben geactiveerd of kwijt zijn, het advies van de fiscus kregen om dan maar de DigiD van de buurman te gebruiken (zie hier het bericht op Nu.nl). Dit om de wachttijd van 5 werkdagen, nodig voor het verstrekken van de DigiD, te omzeilen.


Vandaag laat een woordvoerdster van Binnenlandse Zaken weten dat dit een verkeerd advies is geweest (zie hier het bericht op Nu.nl). Dat lijkt mij een understatement. Ik zou het een redelijke blunder willen noemen. Met je DigiD moet je nu juist persoonlijk en vertrouwelijk met de overheid kunnen communiceren. Ook de “oplossing” die nu gesuggereerd wordt, om, zoals wordt gesteld, mensen toch enigszins tegemoet te komen, desnoods aan iemand anders te vragen om hun aangifte te versturen zonder dat ze inzage krijgen in de codes van de ander, kan mijns inziens niet door de beugel. Er gaat nog steeds de suggestie vanuit dat het niet zoveel uitmaakt wie welke DigiD gebruikt en het gaat er ook aan voorbij dat de buurman die de aangifte op jouw verzoek verstuurt, dan wel kennis zou kunnen nemen van jouw vertrouwelijke gegevens uit de belastingaangifte. Een betere oplossing lijkt mij dan ook dat de overheid ervoor zorgt dat de wachttijd voor het verstrekken van een (nieuwe) DigiD aanzienlijk te verkorten, zodat iedereen tijdig van zijn of haar eigen vertrouwelijke DigiD gebruik kan maken en niet op de buurman hoeft te vertrouwen…  

Bron: Nu.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen