020 530 0160

Oud- internationals krijgen vergoeding voor gebruik uiterlijk in FIFA 2002.

Gepubliceerd op 3 januari 2014 categorieën 

Oud- internationals krijgen vergoeding voor gebruik uiterlijk in FIFA 2002.

21 oud- internationals die in 2001 in het Nederlands elftal voetbalden krijgen alsnog een vergoeding van Electronic Arts. Het bedrijf Electronic Arts exploiteerde het spel FIFA 2002, waarin de namen en het uiterlijk gebruikt werden van de oud- internationals. Voor het gebruik van de namen en het uiterlijk was geen toestemming verkregen van de spelers. Er was door Electronic Arts wel toestemming gevraagd en verkregen van de spelersvakbond VVCS en Fifpro, echter waren deze partijen niet bevoegd om afspraken te maken.

Op grond van art. 21 Auteurswet mag een portret niet gepubliceerd worden indien het redelijke belang van de geportretteerde zich hiertegen verzet. In het arrest ’t Schaep met Vijf Pooten heeft de Hoge Raad bepaald dat een redelijk belang ook een financieel belang kan zijn:

 Wanneer de populariteit van geportretteerden verworven in de uitoefening van hun beroep, van dien aard is, dat een commerciële exploitatie van die populariteit door enigerlei wijze van openbaarmaking van hun portretten mogelijk wordt.”

Na ruim 10 jaar krijgen de oud- internationals alsnog een vergoeding voor het gebruik van hun namen en uiterlijk in FIFA 2002. Hoeveel deze vergoeding bedraagt is niet duidelijk.

 

Auteur: Lindy van Oirschot

 

Bron: Sport Promotion
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen