020 530 0160

Open Source Software standaard bij gemeente Amsterdam

Gepubliceerd op 24 april 2009 categorieën , ,

De gemeenteraad van Amsterdam heeft besloten om haar nieuwe werkplekken standaard te voorzien van Open Source software (OSS). Ook is besloten om enkele pilotprojecten met betrekking tot open source uit te breiden. Dit besluit volgde als reactie op het afsluiten van de Enterprise Agreement met Microsoft afgelopen woensdag.

Dit driejarige Enterprise-contract zou EUR 800.000,- kosten en is noodzakelijk voor de opensource gestoelde werkplekken. Het Open.Amsterdam-initiatief gebruikt immers de zogenaamde SoftGrid-virtualisatiesoftware van het bedrijf Softricity. Dit bedrijf werd in 2006 door Microsoft overgenomen en Microsoft levert deze software nu alleen nog maar als onderdeel van het zogenaamde Microsoft Desktop Optimization Pack, waarvoor het Enterprise-abonnement moet worden afgesloten.

In reactie op deze overeenkomst werd een motie ingediend onder meer om de nieuwe werkplekken standaard te voorzien in de OSS OpenOffice en Firefox. Ook zal voor de begroting van 2010 zal een plan worden opgesteld door het College van B&W voor de overstap op opensource werkplekken in de rest van de gemeente Amsterdam. Bovendien worden diverse pilotprojecten nog dit jaar uitgebreid.

Ook op nationaal niveau wordt opensource software bevorderd, ter vermindering van de afhankelijkheid van ict-leveranciers en ter bevordering van software-interoperabiliteit. Onlangs is nog het rapport “Nederland Open in Verbinding” gepubliceerd. Vanzelfsprekend prees staatssecretaris Heemskerk dan ook de inspanningen van de gemeente Amsterdam om als ‘koploper’ open source ict-beleid te stimuleren binnen de overheid.

 

Lees hier het bericht.

Bron: tweakers.net
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen