020 530 0160

Onjuist geïnformeerd: proefperiode en herroepingsrecht dating site

Gepubliceerd op 31 augustus 2018 categorieën 

Gastblog: Guher Aslanoglu (met onderstaande blog winnaar Actualiteiten Internetrecht prijsvraag 2018 – de vraag is onder de bijdrage voor de volledigheid opgenomen)

Ik heb mijn ware liefde gevonden. Dus voordat ik een start maakte met het schrijven van dit stuk, heb ik aan mijn partner moeten toelichten waarom de algemene voorwaarden van verschillende datingsites als tabbladen open stonden op mijn scherm. Iedereen is op zoek naar liefde en ik kan mij voorstellen dat de veelbelovende aanbiedingen daarover iemand kan verleiden om een profiel aan te maken.  De advertenties op datingsites deed me denken aan de allereerste keer dat ik een poststuk van de Postcode Loterij ontving waarin stond dat ik miljoenen had gewonnen. Ik was 12 jaar oud, net uit een vluchtelingenkamp en als oudste van het gezin belast met de administratie van het huis. Het stond er echt: ‘het enige wat u hoeft te doen is bellen naar 0900-…’. Er volgde een vreugdedansje met het hele  gezin – geld groeit hier echt aan de bomen! Net zo teleurgesteld was ik toen ik de telefoon weer had neergelegd en realiseerde de extra telefoonkosten die in kleine letters achter het nummer stond. Ik beloofde mijzelf om nooit meer blindelings een overeenkomst aan te gaan.

Toch doe ik niets anders als ik online een bestelling plaats en klik op het vinkje ‘ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ik ga akkoord’. Ik had dan ook niet anders gedaan bij het aanmaken van een profiel op 50liefde.nl op basis van deze advertentie en slagingspercentages op hun website.

Minder sprookjesachtig klinken de algemene voorwaarden van 50liefde.nl. Tot en met artikel 7 wordt de verantwoordelijkheid van het niet vinden van de ware Jacob bij de consument gelegd en zelfs als diezelfde Jacob een catfish blijkt te zijn. Het opzeggen en de kosten die daarbij komen zijn ingewikkelder te volgen. Artikel 8 van de voorwaarden probeert de verschillende constructies te bedekken en artikel 9 wijst de consument op betalingsplichten. Wat vooral opvalt aan artikel 8 is dat een consument 14 dagen de tijd heeft om zich te bedenken, maar op voorwaarde dat de consument in die 14 dagen geen gebruik heeft gemaakt van de betaalde diensten, denk aan; reageren op een bericht, gebruik maken van uitgebreid zoekfunctie, blokkeren van profielen. Heb je wel geklikt, zegt 50liefde.nl, dan kost het je je herroepingsrecht en een jaar lidmaatschap oftewel €468,- (12 maanden lidmaatschap x €39,-).

Dat zijn veel gemiste dates en bovendien niet in overeenstemming met – vanuit EU-richtlijn 2011/83/EU geïmplementeerde – consumentenrechten uit boek 6 BW. Artikel 6:230o BW geeft aan dat een consument een overeenkomst zonder opgave van redenen binnen 14 dagen mag ontbinden. De consumenten kunnen, met of zonder klik, dus gewoon ontbinden. Wel geeft artikel 6:230k BW de handelaar de ruimte om de gemaakte kosten en/of gebruikte diensten te innen. Artikel 6:230i lid 1 BW voegt hieraan toe dat de bepalingen uit deze afdeling niet ten nadele van de consument mag afwijken. Dat zou in dit geval redelijkerwijs gaan om die €4,99.

De algemene voorwaarden van 50liefde.nl voegt daaraan toe: ‘Er kunnen afwijkende opzegtermijnen voor speciale acties buiten de normale lidmaatschappen gelden. Lees hiervoor altijd de voorwaarden op de betaalpagina bij het afnemen van het lidmaatschap.’ Bij deze actie geldt dat de lidmaatschap binnen 72 uur kosteloos opgezegd kan worden en suggereert daarmee dat de consument na 72uur niet meer kosteloos kan opzeggen.

Kosteloos misschien niet als de consument gebruik heeft gemaakt van de diensten, maar opzeggen kan alsnog binnen 14 dagen. Dat betekent dat artikel 8 van de algemene voorwaarden een aanpassing nodig heeft wat betreft het herroepingsrecht. De volgende zin zou verwijderd kunnen worden: Door gebruik te maken van de betaalde functies van de Datingsite vervalt het recht op deze herroepingstermijn. Zodra de Consument dan ook bijvoorbeeld berichten van andere Deelnemers heeft geopend of zelf handmatige berichten heeft verstuurd, kan de Consument geen beroep meer doen op deze herroepingstermijn.”

OPDRACHT

Op de site 50liefde.nl werd ik vanmorgen geattendeerd door iemand die een rechtszaak tegen ze heeft gevoerd (en gewonnen! vonnis van 27 juni 2018, Rb. Zeeland-West-Brabant, niet gepubliceerd). Daar gaat de prijsvraag niet over. 

Wel over of ze goed informeren in bovenstaand aanbod. Kijk daarbij ook naar algemene voorwaarden https://50liefde.nl/algemene-voorwaarden 

Hoewel de meeste van jullie nog geen 40 zullen zijn, kun je natuurlijk om hands-on advies te kunnen schrijven een profiel aanmaken (moet je er wel om denken niet je eigen geboortedatum in te vullen…).Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Arno

publicaties

Gerelateerde artikelen