020 530 0160

Onderzoekers vinden lek in het nieuwe Europese paspoort

Gepubliceerd op 8 april 2008 categorieën , ,

Onderzoekers aan de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben een beveiligingslek in het nieuwe Europese paspoort ontdekt. Met een simpele RFID lezer, het apparaat waarmee op afstand contact kan worden gemaakt met de RFID chip op het paspoort, is het volgens de onderzoekers mogelijk te herleiden in welk land het paspoort is verstrekt.


„We hebben op de universiteit studenten van tien nationaliteiten en bij allen kunnen we ongezien zeggen uit welk land hun pas komt”, aldus Erik Poll, die samen met Wojciech Mostowski en Henning Richter het beveiligingsprobleem ontdekte. In ieder geval paspoorten uit Nederland, Australië, België, Duitsland en nog zes Europese landen zijn voortaan ongemerkt te traceren en te herkennen. Poll denkt dat dit voor bijna alle moderne paspoorten geldt.


Poll: „We hoeven alleen maar een foute code naar een paspoort te sturen. In de Icao-regels staat precies hoe een chip in het paspoort moet antwoorden op elke correcte vraag van een officieel leesapparaat, zoals bij de douane. Maar men is vergeten dat ook te regelen voor antwoorden op verkeerde vragen. In de praktijk blijkt dat elk land een eigen manier heeft bedacht om met foute codes om te gaan. Analyseer de foutmelding die je terugkrijgt na het bewust versturen van een verkeerde code en je weet uit welk land het paspoort komt.”


Poll en zijn twee collega’s zullen hun ontdekking volgende maand tijdens een congres over beveiliging demonstreren en er meer details over bekend maken. In hun artikel voor dat congres waarschuwen zij ervoor dat terroristen een ‘paspoortbom’ zouden kunnen maken die alleen afgaat als een paspoort uit een bepaald land langskomt.


Over de opname van RFID chips in het paspoort zijn de meningen al sinds de eerste plannen verdeeld. Hoewel deze technologie het mogelijk maakt om grote hoeveelheden paspoorten in korte tijd te verwerken, is dit niet zonder gevaar voor de privacy. Toegang tot de chip wordt vanzelfsprekend beperkt door technische veiligheidsmaatregelen op de chip en de lezer, maar zoals met alle techniek is niets onfeilbaar. Aan de andere kant, als je niet wil dat de genoemde terroristenbom afgaat op jouw paspoort volstaat een simpel velletje aluminiumfolie.


Lees hier het hele bericht.

Bron: trouw.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen