020 530 0160

Ondertussen in Den Haag – versleutelde informatie & geoblocking

Gepubliceerd op 7 september 2016 categorieën 

In deze rubriek worden wekelijks TMC-gerelateerde Kamervragen- en antwoorden besproken. Deze week: geen antwoorden op eerder gestelde vragen. Wel zijn er nieuwe vragen gesteld over de toegang die het Openbaar Ministerie wil verkrijgen tot versleutelde informatie en de beperkte toegang tot Nederlandse televisie in Caribisch Nederland.

 

Openbaar Ministerie wil toegang tot versleutelde informatie

 

Allereerst hebben de leden Oosenbrug en Recourt (beiden PvdA) vragen gesteld aan de Minister van Veiligheid en Justitie. De vragen hebben betrekking op het bericht dat het Openbaar Ministerie (“OM”) toegang tot versleutelde informatie wil. Het OM geeft aan dat het steeds lastiger wordt voor het OM om versleutelde informatie van verdachten te ontcijferen. Het is daarom van mening dat, na een rechterlijke toetsing, het mogelijk moet zijn toegang te krijgen tot informatie. De Kamerleden vragen in dit licht onder meer hoe minister Van der Steur tegen de veiligheidsrisico’s aankijkt die het beschikbaar maken van versleutelde informatie met zich meebrengt.

 

Geo-blocking Nederlandse televisie in Caribisch Nederland

 

Daarnaast stelt het lid Van Laar (PvdA) vragen aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de onmogelijkheid om in het Caribisch deel van Nederland de Nederlandse televisiezenders te ontvangen. Op dit moment hebben inwoners van de eilanden van het Caribisch Nederland nog geen toegang tot de Nederlandse televisie. De toegangsbeperking strekt zich ook tot internettoegang van Nederlandse websites zoals uitzendinggemist.nl. Door geo-blocking wordt de toegang tot de Nederlandse televisie beperkt op grond van de geografische locatie waar mensen zich bevinden.

 

Maatregelen tegen misleidende datingsites

Tot slot  heeft de Minister van Economische Zaken de beantwoording van de vragen van het lid Gesthuizen (SP) over misleidende datingsites met valse profielen uitgesteld. De vragen zien onder andere toe op mogelijke maatregelen die genomen kunnen worden zoals ‘notice-and-take-down’ en het blokkeren van misleidende datingsites.

 

Antwoorden op deze en andere Kamervragen zijn binnenkort weer te lezen op deze blog.

 

 

Met dank aan Dafne de Boer

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Nina Lodder

publicaties

Gerelateerde artikelen