020 530 0160

Ondertussen in Den Haag – UberPOP

Gepubliceerd op 11 augustus 2014 categorieën 

Vanwege het zomerreces zijn er afgelopen week wederom geen kamervragen beantwoord op het gebied van Technologie, Media en Communicatie. Wél zijn er vragen gesteld over het nieuwe initiatief dat de taxibranche overhoop dreigt te gooien: UberPOP.

UberPOP is de nieuwe optie in de reeds in Nederland uitgerolde Uber app. Waar je met deze mobiele applicatie eerst enkel geregistreerde taxichauffeurs kon laten voorrijden, is het nu ook mogelijk om een rit te bestellen bij een particuliere bestuurder, zonder taxivergunning.

Uiteraard konden Kamervragen over dit initiatief niet uitblijven. Naar aanleiding van de introductie van UberPOP in Amsterdam heeft Kamerlid Barbara Visser van de VVD de Staatssecretaris van Infrastructuur & Milieu dan ook het een en ander voorgelegd.

Nu de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) namelijk heeft aangegeven streng op te gaan treden tegen particulieren die mensen gaan vervoeren zonder vergunning wil Visser weten welke wetten de dienst niet toestaan en hoeveel capaciteit er voor handhaving wordt ingezet door ILT. Ook heeft Visser gevraagd of de gehanteerde maximumtarieven inmiddels niet achterhaald zijn. Naar aanleiding van de geplande evaluatie van de Taxiwet wil ze weten welke partijen allemaal worden betrokken bij deze evaluatie en hoe er met innovaties zoals UberPOP zal worden omgegaan. Ook wil zij graag weten hoe de UberPOP dienst zich verhoudt tot een gelijk speelveld in de taxibranche.

Dat UberPOP de gemoederen bezig houdt blijkt wel uit de vele nieuwsberichten en blogposts van de afgelopen weken. Ondanks dat de media meldt dat UberPOP illegaal is, blogt Uber zelf op 6 augustus dat de eerste officiële UberPOP rit is gemaakt in Amsterdam. Vol trots melden ze dat DJ Bakermat door chauffeur Reinier in zijn splinternieuwe Opel Ampera naar het vliegveld is gebracht. Of Reinier al een berisping of boete van ILT heeft mogen ontvangen wordt helaas niet vermeld.

Nu is het afwachten hoe de Staatssecretaris de UberPOP dienst beoordeelt en of dit soort innovaties wel of niet zullen worden meegenomen in de evaluatie van de Taxiwet. Overigens is Uber zelf vol vertrouwen dat, indien nodig, de wet zal worden aangepast om haar initiatief ook in Nederland ruim baan te geven.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Tomas Weermeijer

publicaties

Gerelateerde artikelen