Afgelopen week was het vrij rustig in den haag. Desalniettemin zijn er toch twee interessante onderwerpen in onze niche aan bod gekomen. Allereerst zijn er antwoorden van de Staatssecretaris van Infrastructuur & Milieu op de vragen over UberPOP van een maand geleden. Daarnaast zijn er vragen gesteld over Popcorn Time, een gratis en snel groeiende streamingdienst waarmee massaal auteursrechtinbreuk wordt gepleegd.
UberPOP
Zoals ook al op onze blog beschreven, is UberPOP de nieuwste optie in de reeds in Nederland uitgerolde Uber app. Waar je met Uber eerst enkel geregistreerde taxichauffeurs kon laten voorrijden, maakt deze nieuwe optie het mogelijk om ook een rit te bestellen bij een particuliere bestuurder, zonder taxivergunning.
Uiteraard leidde de lancering van dit nieuwe initiatief tot Kamervragen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft namelijk aangegeven streng op te treden tegen particulieren die mensen gaan vervoeren zonder vergunning. Kamerlid Visser wilde dan ook weten welke wetten de dienst niet toestaan en hoeveel capaciteit er voor handhaving wordt ingezet door ILT. Ook vroeg Visser zich af welke partijen allemaal worden betrokken bij de geplande evaluatie van de Taxiwet van eind dit jaar en of bij deze evaluatie rekening wordt gehouden met nieuwe innovaties zoals UberPOP. Ook vroeg ze of UberPOP zich niet verzet tegen het creëren van een gelijk speelveld in de taxibranche; een heilig begrip in de mededingingswereld. De Staatsecretaris antwoordde deze week als volgt.
Op grond van de Wet personenvervoer 2000 (Wp2000) wordt vervoer van personen per auto tegen betaling gezien als taxivervoer. De artikelen 75 en 76 geven aan dat dit zonder een vergunning niet is toegestaan. Ook moeten chauffeurs van taxivervoer op grond van de Wp2000 en het daarop gebaseerde Besluit personenvervoer 2000 in het bezit zijn van een geldige chauffeurskaart, die gekoppeld is aan betrouwbaarheid en vakbekwaamheid. Indien particuliere chauffeurs zonder vergunning en zonder chauffeurskaart operen, bijvoorbeeld via UberPOP, verrichten ze dan ook illegaal taxivervoer waartegen de ILT terecht optreedt. Dat zijn dus snorders.
De Staatssecretaris geeft verder aan dat in lijn met het 2e voortgangsrapport over illegaal taxivervoer van 14 april 2014, de ILT bij toezicht op het taxivervoer prioriteit aan de bestrijding van illegaal taxivervoer geeft. Omdat gebruik van UberPOP kan leiden tot illegaal taxivervoer, is toezicht hierop een belangrijk onderdeel van de totale handhavingcapaciteit op taxivervoer.
Tot slot vind de Staatssecretaris dat de eerder gelanceerde initiatieven UberLUX en UberBLACK interessante innovaties zijn, zolang daarbij voor het taxivervoer gekwalificeerde taxichauffeurs en gekwalificeerde taxivoertuigen worden gebruikt. Zo lang iedereen zich houdt aan de regelgeving is er sprake van een gelijk speelveld. In de geplande evaluatie wordt dan ook een beoordeling van deze initiatieven meegenomen.
Voor uitgebreide antwoorden op de vragen klik hier.
Popcorn Time
“Illegale filmdienst Popcorn Time groeit als kool in Nederland” was de titel van een artikel op Nu.nl dat aanleiding is geweest tot Kamervragen deze week. Popcorn Time is een programma waarmee consumenten films en series kunnen vinden om die op hoge kwaliteit naar hun computer te streamen. De makers sloten in maart hun deuren vanwege druk uit de entertainmentindustrie. Door de broncode van de originele applicatie als open source beschikbaar te stellen, duurde het niet lang totdat alternatieven werden ontwikkeld, waar Time4Popcorn er één van was. Inmiddels is deze dienst zo populair geworden dat zij de originele naam heeft mogen overnemen.
Popcorn Time maakt gebruik van torrents, waarbij je de film zowel down- als uploadt terwijl je de film afspeelt. Inmiddels doen meer dan 100.000 Nederlandsers dit dagelijks met Popcorn Time, wat volgt uit een onderzoek van Androidplanet. Waar het uploaden van auteurechtelijk materiaal in Nederland zonder toestemming altijd al illegaal was, is het sinds april 2014 ook verboden om films muziek en tv-series uit illegale bron te downloaden. Als gebruiker van Popcorn Time pleeg je dus een dubbele auteursrechtinbreuk. Kamervragen konden daarom niet uitblijven.
Deze Kamervragen werden door het lid van Wijngaarden (VVD) aan de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie gesteld. Allereerst wil van Wijngaarden weten of de Staatsecretaris van mening is dat Popcorn Time oneerlijke en valse concurrentie ten opzichte van legale downloaddiensten creëert en of de dienst bovendien acteurs en andere filmmakers financieel benadeelt. Verder vraagt van Wijngaarden zich af wat de mogelijkheden zijn om deze dienst juridisch aan te pakken, zeker nu Popcorn Time buiten Nederland gevestigd is. Als deze aanpak inderdaad lastig is, wil van Wijngaarden weten of het mogelijk is om deze aanpak (op termijn) beter te faciliteren. Tot slot vraagt het Kamerlid aan de Staatsecretaris of Nederland misschien in navolging van het Verenigd Koninkrijk misschien wel verder moet denken dan in juridische oplossingen. In het Verenigd Koninkrijk worden consumenten bij een bezoek aan een illegale downloadsite gewezen op hun keuzemogelijkheid voor een legaal aanbod, zonder dat deze gegevens worden bewaard of doorgegeven aan derde. Alle vragen over dit interessante onderwerp (waarover op onze blog ongetwijfeld nog meer zal worden gesproken) kun je hier lezen.
Overige vragen
Vragen van de leden Mei LiVos en Oosenbrug (beiden PvdA) aan de Minister van Economische Zaken over het telecombedrijf Pretium en het schriftelijkheidsvereiste (ingezonden 2 september 2014).