020 530 0160

Ondertussen in Den Haag – Spionagesoftware en privacy in de zorg

Gepubliceerd op 21 juli 2015 categorieën 

Deze week is het muisstil in de Tweede Kamer, want geen enkele vraag werd beantwoord op TMC-gebied. Kennelijk zijn niet alle Kamerleden op vakantie, want er zijn nog wel vragen gesteld over telefoonfraude, interesse van de politie in spionagesoftware van het Hacking Team en de bescherming van persoonsgegevens in de zorg.

Telefoonfraude
Allereerst maakt het Kamerlid Kuzu (Groep Kuzu/Öztürk) zich zorgen over privacyschending door middel van nieuwe vormen van telefoonfraude. Met speciale apps zoals Spooftel en Voxox kunnen bellers hun telefoonnummer veranderen en zich uitgeven voor een bepaald bedrijf om zo mensen op te lichten. Bedrijven zouden al voor zo’n €300.000 het schip in zijn gegaan doordat fraudeurs het telefoonnummer van bestaande zakenpartners gebruikten en vroegen om de openstaande factuur te voldoen op een nieuw rekeningnummer. Kuzu wil bevestiging van de staatssecretaris (V&J) dat deze applicaties tot fraude en een inbreuk op privacy kunnen leiden en wil dat er onderzoek naar de wenselijkheid van dit soort apps wordt gedaan. Tevens pleit hij ervoor om een campagne te lanceren om het Nederlandse volk meer bewust te maken van de risico’s die zij lopen op dit vlak.

Italiaanse spionagesoftware
Oosenburg (PvdA) en Verhoeven (D66) stelden vragen aan de staatssecretaris (V&J) over het bericht dat de Nationale Politie (NP) geïnteresseerd is in de spionagesoftware van het Italiaanse bedrijf Hacking Team. Hacking Team levert beveiligingsdiensten en maakt spionagesoftware die gebruikt maakt van lekken in besturingssystemen en andere software. Nadat het bedrijf onze Politie over haar producten heeft geïnformeerd, is Hacking Team zelf gehackt, de reden dat de Kamerleden graag willen weten of de NP (of andere overheidsdiensten) reeds gebruik maken van de software. Ze willen tevens opheldering over de ruimere mogelijkheden die de softwareprogramma’s bieden om computers binnen te dringen en of het gebruik van deze programma’s wel binnen de grenzen van de wet blijft. Ook zijn zij kritisch over het bedrijf Hacking Team en transparantie van de software die zij leveren. De kamerleden willen bovendien graag van de staatssecretaris weten of hij ethische en technische bezwaren ziet tegen het gebruik door de overheid van software, die nog ongepubliceerde kwetsbaarheden in computersystemen gebruikt teneinde toegang te verschaffen.

Privacyregels in de zorg
Bouwmeester en wederom Oosenburg (PvdA) willen ten slotte van de minister van  VWS en de staatsecretaris van V&J weten of zij vinden dat de zorgsector onvoldoende op de hoogte is van de nieuwe privacyregels. De Kamerleden zijn van mening dat de zorg voor de bescherming van persoonsgegevens niet gewaarborgd kan worden met enkel technische voorzieningen, maar dat het gedrag van gebruikers (zoals artsen) net zo belangrijk is. Aanleiding tot deze zorgen is het bericht dat 40% van zorginstellingen niet op de hoogte is van de nieuwe meldplicht datalekken en artsen informatie over patiënten naar elkaar over Whatsapp sturen. Bouwmeester en Oosenburg suggereren dan ook om een kader  te creeeren voor veilige manier om snel en direct informatie uit te wisselen tussen medische professionals.

Gezien het zomerreces zal het nog wel even duren voor de antwoorden op deze vragen bekend zijn, maar we houden jullie uiteraard op de hoogte!

Met dank aan Berber Bosch

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Tomas Weermeijer

publicaties

Gerelateerde artikelen