020 530 0160

Ondertussen in Den Haag – sexting & luchtvaart reserveringssystemen

Gepubliceerd op 1 mei 2017 categorieën 

In deze rubriek worden wekelijks TMC-gerelateerde Kamervragen en –antwoorden besproken. Deze week zijn geen antwoorden op eerder gestelde vragen gekomen. Wel zijn nieuwe vragen gesteld over twee TMC-relevante onderwerpen, over de stijging van het aantal naaktfoto’s en filmpjes onder jongeren en over de ICT-storing in het systeem van Amadeus waardoor overal ter wereld reserveringssystemen voor de luchtvaart uitvielen.

Groeiend aantal naaktfoto’s en -filmpjes onder jongeren
De vragen van Kamerlid Kuiken (PvdA) worden aan de ministers van Veiligheid & Justitie en van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap gesteld naar aanleiding van de uitzending van EenVandaag en het daarin gepresenteerde onderzoek over sexting. Uit het onderzoek volgt dat een kwart van de jongeren naaktfoto’s en –filmpjes van zichzelf heeft en dat een vijfde dit ook deelt met anderen. Gevraagd wordt onder meer naar de reactie van de ministers op het feit dat jongeren sexting steeds normaler vinden en hun mening over het hoge percentage van de jongeren dat geen spijt heeft van het delen van een naaktfoto of –film.  Ook wordt gevraagd naar de rol van de overheid en van (middelbare) scholen bij het voorlichten over sexting.

Uitval reserveringssystemen luchtvaart
De leden Hijink en Laҫin (beiden SP) stelden vragen aan de staatssecretarissen van Infrastructuur & Milieu en van Veiligheid & Justitie over de ICT-storing in het systeem van Amadeus, waardoor overal ter wereld reserveringssystemen voor de luchtvaart uitvielen. Passagiers konden niet inchecken en vliegtuigen moesten tijdelijk aan de grond blijven. De staatssecretarissen worden onder meer gevraagd naar de oorzaak van de storing, zoals of er sprake was van een hack van het systeem. Ook wordt gevraagd naar privacygevoelige informatie die mogelijk in verkeerde handen is gevallen en naar de kwetsbaarheid van dergelijke digitale systemen. Tot slot wensen de Kamerleden duidelijkheid over de rol van de overheid in het verbeteren van cybersecurity.

Antwoord op deze en andere vragen zijn te lezen op onze blog!

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Nina Lodder

publicaties

Gerelateerde artikelen