020 530 0160

Ondertussen in Den Haag – Privacyschending in de zorg en rommelige zorgdossiers

Gepubliceerd op 19 april 2016 categorieën 

In deze rubriek worden wekelijks TMC-gerelateerde Kamervragen en –antwoorden besproken. Deze week: antwoorden en vragen over privacyschending in de zorg.

Privacyschending door ziekenhuizen:

Minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn & Sport) heeft antwoord gegeven op vragen van de leden Oosenbrug en van Dijk (beiden PvdA) over een uitzending van Omroep Max genaamd “Patiëntgegevens op straat”. De minister heeft al eerder vragen beantwoord over het verwerken van patiëntdossiers door gevangen, waarbij zij aangaf dat een onwenselijke situatie te vinden. De leden vragen de minister naar de uitspraak waarin wordt gesteld dat dit inmiddels niet meer voorkomt. Minister Schippers geeft daarover aan navraag te hebben gedaan bij verschillende partijen. Daarnaast zal zij zelf ook nog onderzoek laten doen naar de vraag op welke wijze zorginstellingen in de dagelijkse praktijk omgaan met de beveiliging van hun patiëntgegevens en hoe hierin verbetering kan worden aangebracht. Over dit onderzoek zal de Kamer eind 2016 worden geïnformeerd.

Ook wordt er gevraagd naar de rol van de Autoriteit Persoonsgegevens in dit geheel. De leden willen van de minister weten waarom de AP niet heeft ingegrepen en of zij de AP gaat benaderen om handhavend op te treden. Minister Schippers stelt dat de AP heeft aangegeven zich over de gang van zaken nader laat informeren om te bezien of er sprake is van overtredingen. De AP heeft daarbij contact gehad met de Belgische toezichthouder, die eerder al een onderzoek is gestart. Zij geeft verder aan dat de AP als onafhankelijke toezichthouder haar eigen toezicht inricht. Die taak dient de AP te kunnen uitoefenen zonder inmenging van buitenaf.   

Nieuwe vraag

Met de antwoorden van minister Schippers is het onderwerp privacy in zorg nog niet afgesloten. De leden Leijten en Van Gerven (beiden SP) hebben namelijk vragen gesteld naar aanleiding van het bericht van de Consumentenbond dat zorgdossiers een rommeltje zijn. De Consumentbond heeft 40 “mysterypatiënten” hun gegevens laten opvragen bij hun ziekenhuis. Van de 40 patiënten kregen er 20 onjuiste gegevens, incomplete informatie of dossiers van anderen. De leden zijn benieuwd naar de reacties van de toezichthoudende instanties, zoals de Inspectie voor Gezondheidszorg en de Autoriteit Persoonsgegevens.

Het antwoord op deze en andere vragen zal te lezen zijn op onze blog!

 

Met dank aan Jules van Engelen

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Nina Lodder

publicaties

Gerelateerde artikelen