020 530 0160

Ondertussen in Den Haag – Piraterij, Popartiesten en Privacy

Gepubliceerd op 11 februari 2016 categorieën 

 

Vanuit Den Haag verschenen de afgelopen twee weken tweetal antwoorden van Minister Bussenmaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap): één over het tegengaan van piraterij door de overheid en de ander over de financiële positie van popmuzikanten. Daarnaast gaf Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) antwoord op vragen over de aanstaande Dataprotectieverordening. Ook verschenen diverse nieuwe Kamervragen, waaronder veel privacy gerelateerd.

 

Staat doet te weinig tegen piraterij

De leden Van Wijngaarden (VVD) en Oosenbrug (PVDA) hadden kamervragen gesteld na het bericht dat een groep Nederlandse filmmakers de staat aansprakelijk stellen voor de schade die zij leiden uit illegaal downloaden. Minister Van der Steur meldt dat overheden in het buitenland (waaronder Denemarken en het VK) nauw samenwerken met ISP’s om illegaal downloaden tegen te gaan. Sites met illegale content worden daarbij geblokkeerd en gebruikers kunnen tegelijk worden ingelicht over legaal aanbod. De Minister gaat ‘partijen’ bij elkaar brengen om te onderzoeken of dergelijke samenwerkingen ook in Nederland mogelijk zijn, waarbij regels die de privacy van consumenten borgen niet vergeten worden.

 

Popartiesten verdienen minder, terwijl ze harder werken

Minister Bussenmaker vindt het zorgelijk dat popartiesten in de afgelopen 5 jaar minder zijn gaan verdienen, ondanks dat ze harder werken. De Minister meldt dat de Europese Commissie een onderzoek is gestart naar de vraag of maatregelen nodig zijn in het kader van een eerlijke markt op het internet, aangezien media zoals YouTube en Soundcloud geld verdienen aan muziek, terwijl de rechthebbenden de inhoud van de licentievoorwaarden slechts beperkt kunnen bepalen. Bovendien loopt een  vraag bij het Hof van Justitie van de Europese Unie wanneer ISP’s een auteursrechtelijke relevante handeling verrichten in het kader van de Auteursrichtlijn. De Minister meldt tenslotte dat ze de Raad voor Cultuur gevraagd heeft te adviseren over de inzet van €2 miljoen euro voor de verbetering van de positie van kunstenaars op de arbeidsmarkt. 

 

Nieuwe art. 43a Europese Dataprotectieverordening

Het vorderen van persoonsgegevens van Europese burgers is volgens art. 43a van de aanstaande Europese Dataprotectieverordening alleen mogelijk op basis van een internationale overeenkomst. Vooral voor kleine bedrijven zou deze bepaling nadelig zijn -volgens het lid Gestehuizen (SP)-  doordat een dergelijke overeenkomst ingewikkeld kan zijn. Minister Van der Steur stelt dat bij de behandeling van art. 43a van de Dataprotectieverordening rekening is gehouden met de positie van bedrijven. De eis van een internationale overeenkomst voorkomt volgens de Minister dat bedrijven het slachtoffer worden van conflicterende jurisdicties.  

 

Nieuwe vragen

Een filmpje waar de politie experimenteert met de inzet van roofvogels tegen drones ging de hele wereld over, maar de Partij voor de Dieren bleek minder enthousiast en heeft Kamervragen gesteld over het dierenwelzijn. Verzekeringen tegen cybercriminaliteit duiken steeds meer op, reden voor 50PLUS om vragen te stellen over de wenselijkheid van deze ontwikkeling. Daarnaast vragen leden van de VVD of een boek met tips over het plegen van illegale activiteiten wel is toegestaan.

 

Privacy en de bescherming van persoonsgegevens zijn daarnaast een populaire items bij de Kamervragen. Medische gegevens zijn volgens de FBI steeds vaker het object van een cyberaanval en de SP is benieuwd wat de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Minister van Veiligheid en Justitie met deze waarschuwing gaan doen. In Kampen en Zwolle is een proef gestart met het registreren van kentekens om fietsgebruik te bevorderen waardoor het lid Verhoeven (D66) zich afvraagt of rekening is gehouden met de privacy. Een niet geheel onterechte zorg, aangezien ook vragen gesteld zijn over de slechte bescherming van persoonsgegevens bij gemeenten.

Ook blijkt de matige privacybescherming bij ziekenhuizen tot vragen te leiden: het digitaliseren van privacygevoelige data werd door deze ziekenhuizen overgelaten aan Belgische gedetineerden en duizenden patiëntendossiers waren lange tijd op internet toegankelijk.

Genoeg werk aan de winkel voor onze bewindslieden dus! De antwoorden zullen op onze blog te lezen zijn zodra deze bekend zijn.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Tomas Weermeijer

publicaties

Gerelateerde artikelen