020 530 0160

Ondertussen in Den Haag – Malware-infecties en Duitsers op Facebook

Gepubliceerd op 8 december 2014 categorieën 

In de Kamervragen en –antwoorden van vorige week werd antwoord gegeven op vragen die gesteld werden naar aanleiding van berichten over malware genaamd “Regin”. Nieuwe vragen werden gesteld over de mogelijk bevoorrechte positie van Duitsers op Facebook, nieuwe vergunningen voor kansspelaanbieders en een privacylek bij het UWV.

Aanvallen van geheime malware

Om te beginnen kwamen de leden Schouw en Verhoeven met vragen over geheime malware genaamd “Regin” die is aangetroffen binnen de systemen van de EU en Europese bedrijven. Zij vroegen onder andere of gegarandeerd kon worden dat de ICT-systemen van de Nederlandse overheid niet geïnfecteerd zijn geraakt door de schadelijke malware. Verder stelde zij de vragen of de malware afkomstig is van Amerikaanse of Britse inlichten- of veiligheidsdiensten en wat Nederland doet aan het aanpakken van dergelijke malware.

Allereerst kan Minister Plasterk niet garanderen dat de Nederlandse ICT-systemen niet geïnfecteerd zijn geraakt met de malware. Daarbij wordt overigens bevestigd noch ontkend dat het om de specifieke malware “Regin” gaat. Wel heeft Nederland een nationale cyber security strategie, waarbij verschillende organisaties samen optreden tegen dreigingen op het gebied van digitale veiligheid. Over de vraag naar de afkomst van de malware kon de minister in het openbaar geen mededelingen doen. Tot slot merkte hij op dat er op nationaal en internationaal niveau initiatieven zijn ontplooid om digitale dreigingen te bestrijden. Deze vragen en antwoorden staan hier.

Nieuwe vragen

Naast deze beantwoorde vragen stelden Kamerleden de volgende interessante nieuwe vragen. Eerst was het Oosenbrug (PvdA) die vragen stelde over de positie van Duitsers op Facebook. Zij wil weten of dit inderdaad het geval is, nu Duitse Facebookers kennelijk als enige Facebook voor de rechter kunnen dagen als hun naam, foto’s en video’s gebruikt worden. Ook wil ze weten of het CBP de nieuwe voorwaarden van Facebook niet eens onder de loep moet nemen en of de privacybescherming van Nederlandse Facebook-gebruikers niet gewoon gelijk moet zijn aan die van andere EU-inwoners. Schut-Welkzijn (VVD) stelde verder vragen over een mogelijk privacy-lek bij het UWV en over de stand van zaken om misbruik en oneigenlijk gebruik van het softwaresysteem omtrent werk en inkomen, ‘Suwinet’, te voorkomen. Ten slotte vroegen Segers (CU), Oskam (CDA) en Kooiman (SP) zich af hoe het kan dat de Kansspelautoriteit een peiling naar interesse in de nieuwe, online kansspelvergunningen heeft gedaan. Omdat het wetsvoorstel ‘kansspelen op afstand’ nog niet is aangenomen, vinden de Kamerleden dat deze peiling moet stoppen.

Zodra de antwoorden bekend zijn, verschijnen ook deze op onze blog!

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Tomas Weermeijer

publicaties

Gerelateerde artikelen