020 530 0160

Ondertussen in Den Haag – Kamervragen week 23

Gepubliceerd op 11 juni 2014 categorieën 

Dagelijks stellen nieuwsgierige Tweede Kamerleden in de Hofstad allerhande vragen over misstanden, problemen en ontwikkelingen in ons land, waarover volgens hen dringend duidelijkheid verschaft moet worden. Aan de verantwoordelijke Minister of Staatssecretaris rest vervolgens de schone taak om deze vragen naar tevredenheid te beantwoorden. Daarvoor nemen zij, en hun ambtenaren, flink de tijd; veelal lukt dit niet binnen drie weken en het komt regelmatig voor dat na het verstrijken van deze periode uitstel van beantwoording wordt aangekondigd.

 

Hoe dan ook leveren Kamervragen vaak interessante inzichten op over onderwerpen die niet in het regeerakkoord zijn behandeld en waarover nog geen beleid is uitgestippeld. Ook in onze TMC-sector worden met grote regelmaat interessante vraagstukken aan de relevante Ministeries voorgelegd. De regulering van drones, cookies en cameratoezicht zijn daarvan slechts enkele voorbeelden. In deze nieuwe rubriek ‘Ondertussen in Den Haag’ zullen wij wekelijks de voor ons rechtsgebied relevante Kamervragen plaatsen. Uiteraard worden ook de antwoorden op deze vragen geplaatst, zodra deze bekend zijn gemaakt. Hierbij de aftrap van deze rubriek: de relevante Kamervragen en –antwoorden van week 21 t/m 23.

 

De volgende, eerder gestelde vragen werden in deze weken door de betrokken Ministeries beantwoord:

·         Misbruik van camerabeelden en de verhouding hiervan met de bescherming van persoonsgegevens:

Deze vragen (ingezonden 7 maart 2014) werden gesteld aan en beantwoord (op 28 mei 2014) door de Minister van Veiligheid en Justitie. Zie deze link.

 

·         Gebruik van camera’s door de politie:

Deze vragen (ingezonden 19 februari 2014) werden gesteld aan en beantwoord (op 23 mei 2014) door de Minister van Veiligheid en Justitie. Zie deze link.

 

·         Bericht van Google dat zij klanten zodanig willen gaan volgen dat kan worden vastgesteld of zij de producten die ze online hebben bekeken, ook daadwerkelijk kopen in een fysieke winkel:

Deze vragen (ingezonden 18 april 2014) werden gesteld aan en beantwoord (op 23 mei 2014) door de Minister van Economische Zaken en Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Zie deze link

 

·         Bericht dat ambtenaren gegevens van bekende Nederlanders bekijken:

Deze vragen (ingezonden 15 mei 2014) werden gesteld aan en beantwoord (op 4 juni 2014) door de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zie deze link.

 

Ook zijn er door de Kamerleden nieuwe vragen gesteld die voor onze praktijk interessant zijn:

·         Vragen van De Liefde Moors, Dijkhoff en Litjens (VVD) over de opslag van vertrouwelijke data door overheidsorganisaties en semi-publieke instellingen 

·         Vragen van Gesthuizen (SP) over het feit dat iTunes kampt met een beveiligingsprobleem 

·         Vragen van de leden Verhoeven en Van Veldhoven (D66) over het bericht dat de alternatieve taxidienst Uber wordt verboden in Brussel en Berlijn 

·         Mondelinge vragen van Mei Li Vos (PvdA) over het bericht “Toch gokreclames WK ondanks verbod” 

·         Vragen van Ouwehand (PvdD) over het werven van medewerkers om de mening van de burger te volgen en te beïnvloeden wat betreft het beleid van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. 

·         Vragen van het lid Segers (ChristenUnie) over Netflix, Trouw en de Kijkwijzer

 

·         Vragen van de leden Schouw (D66) en Van Raak (SP) over het bericht dat de marechaussee niet wilde dat Brenno de Winter over NSS-top schreef

 

·         Vragen van De Liefde en Elias (VVD) over wie de baas is van «de rode knop» op de afstandsbediening – Machtsstrijd tussen omroepen, kabelaars en telecombedrijven

 

·         Vragen van het lid Mei Li Vos (PvdA) over het toekomstig Nederlands kansspelbeleid en Belgische ervaringen daarmee.

 

·         Vragen van de leden Schouw en Verhoeven (beiden D66) over de trage beantwoording van digitaal verstuurde vragen en klachten door gemeenten.

Zodra deze vragen zijn beantwoord zullen deze antwoorden op onze blog verschijnen. Vanaf nu stellen wij u dus elke week op de hoogte van de meest relevante Kamervragen en – antwoorden op TMC-gebied!

– Met dank aan Kylie de Kok

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Tomas Weermeijer

publicaties

Gerelateerde artikelen