020 530 0160

Ondertussen in Den Haag – Het btw-nummer van zzp’ers & Medewerkers ziekenhuis kijken ongeoorloofd medisch dossier in

Gepubliceerd op 30 april 2018 categorieën 

In deze rubriek worden wekelijks TMC-gerelateerde Kamervragen besproken. Vorige week zijn er vragen beantwoord over het btw-nummer van zzp’ers waaruit het BSN is te herleiden en tientallen medewerkers van het HagaZiekenhuis die ongeoorloofd een medisch dossier hebben ingezien.

 

Schendt het btw-nummer van zzp’ers hun privacy?

Er werd vorige week antwoord gegeven op vragen gesteld door leden Van der Molen en Omtzigt (beiden CDA) en Lodders (VVD) over het btw-nummer van zzp’ers dat het BSN bevat. Het btw-nummer voor zelfstandigen is zo opgebouwd dat het BSN hieruit is te herleiden. Daarnaast is het voor zzp’ers verplicht om op hun website en facturen het btw-nummer te vermelden. Hierdoor zijn er vragen gerezen over de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van deze groep ondernemers. Helemaal omdat het BSN valt in de categorie bijzondere persoonsgegevens die extra bescherming geniet.

 

Staatssecretaris Snel (Financiën) schetst kort de historie van het btw-nummer om de huidige situatie toe te lichten. In het verleden heeft de Belastingdienst het fiscaal nummer geïntroduceerd, dat later onderdeel is geworden van het btw-nummer. Het fiscaal nummer werd echter gebruikt in vele andere overheidsprocessen en -systemen en is doorontwikkeld tot eerst het sofinummer en later het BSN. Zo is het BSN automatisch onderdeel geworden van het btw-nummer. De staatssecretaris erkent dat het denken over privacy in de loop van de tijd ook is veranderd.

 

Diensten en bedrijven die het btw-nummer en daarmee het BSN van zzp-ers verwerken dienen daarvoor een wettelijke grondslag te hebben. Voor administratie voor fiscale doeleinden is deze grondslag bijvoorbeeld te vinden in de belastingwetgeving. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is vorig jaar een onderzoek gestart naar de wettelijke grondslag van de Belastingdienst voor het verwerken van het BSN in het btw-nummer van zzp’ers. Over de voortgang van dit onderzoek is nog niks bekend. De staatssecretaris staat open voor een btw-nummer zonder het BSN en bericht de Kamer voor de zomer van 2018 over de mogelijkheden op dit gebied.

 

Medewerkers ziekenhuis kijken ongeoorloofd patiëntendossier in

Minister Bruins (Medische Zorg) heeft vragen beantwoord van lid Gerbrands (PVV) over het bericht dat tientallen medewerkers van het HagaZiekenhuis ongeoorloofd een medisch dossier hebben ingekeken. Het ging om het medisch dossier van BN’er Samantha de Jong, beter bekend als Barbie.

 

Naar aanleiding van de berichtgeving werden kritische vragen gesteld over de bescherming van medische gegevens in ziekenhuizen. De minister benadrukt dat de regels voor de beveiliging van patiëntgegevens in ziekenhuizen streng en duidelijk zijn. Dat de schending uit het bericht nu wordt onderzocht door het HagaZiekenhuis en dat waar nodig maatregelen zullen volgen toont aan dat het ziekenhuis dit serieus neemt. Ook de AP is een onderzoek gestart naar het voorval. De toezichthouder kreeg in 2017 10.009 datalekmeldingen binnen waarvan ruim 3.000 datalekken over gezondheidsgegevens.

 

Nieuwe vragen

Er zijn afgelopen week nieuwe vragen gesteld over lootboxes in games naar aanleiding van een onderzoek van de Nederlandse Kansspelautoriteit naar tien populaire games en een mogelijke overtreding van de gokwet. Verder zijn er vragen gesteld over investeringen in cybersecurity en dan met name een gebrek hieraan. 

 

Antwoorden op deze vragen zijn binnenkort te lezen op onze blog.

 

Met dank aan Robbert Vos

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Nina Lodder

publicaties

Gerelateerde artikelen