Het is een rustige week geweest met weinig vragen op TMC-vlak. Wel is antwoord gegeven op de vragen omtrent de hoge kosten voor ICT-specialisten en een gedetineerde die beschikking tot een drone had. Mei Li Vos stelde nieuwe vragen over de recente uitspraak over illegale online kansspelen en de daarmee gemaakte winst.
Dure ICT-specialisten
Enige tijd geleden heeft kamerlid Gesthuizen (SP) om opheldering gevraagd aan de voorganger van minister Blok van Veiligheid en Justitie. Het betrof de kwestie van de zoektocht naar het “bonnetje” dat inzicht zou geven in de financiële afwikkeling met Cees H. Het bedrag van 50.000 euro zou zijn besteed aan het inhuren van externe ICT specialisten voor twee dagen werk.
Minister Blok geeft aan dat er teams betrokken waren bij de zoektocht die bestonden uit zowel interne als externe specialisten. Voor deze operatie werd gebruik gemaakt van drie externe medewerkers en de kosten voor de externe medewerkers bedroegen 6.902,50 euro.
Op de vraag welk bedrag er maandelijks wordt uitgegeven aan de externe inhuur reageert Blok door te verwijzen naar het departementale jaarverslag over het jaar 2013 waaruit blijkt dat het ministerie 205,1 miljoen euro heeft uitgegeven (waarvan 79,4 miljoen aan automatisering). Lees alle vragen hier terug.
Drone in een penitentiaire inrichting
Van Toorenburg (CDA) heeft begin maart gevraagd naar de op het internet verschenen beelden van een vermeend gedetineerde die een drone liet vliegen in een penitentiaire inrichting. Het Kamerlid wenste te horen of de beelden daadwerkelijk door een gedetineerde waren opgenomen, en hoe dat dan zou kunnen.
Minister Blok is over deze kwestie kort omdat het kennelijk niet om een gedetineerde gaat en de opname is gemaakt in de voormalige inrichting ‘De Blokhuispoort’ te Leeuwarden. Dit gebouw is thans in gebruik als een bedrijvencentrum en het is aan de eigenaar van het bedrijvencentrum om te besluiten of het filmen daar is toegestaan, aldus de minister.
Nieuwe vragen
Het lid Mei Li Vos stelt aan de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie nieuwe vragen naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank Amsterdam. Daarbij hoefde een aanbieder van online kansspelen (Unibet) het gevorderde verlies van een speler niet terug te betalen, ondanks het feit dat deze aanbieder geen vergunning heeft (dat kan ook nog niet). Het Kamerlid wil met name van de staatssecretaris weten waarom een kansspelaanbieder in de toekomst nog een vergunning voor het aanbieden van kansspelen van afstand zou aanvragen. De gemaakte winst mag deze partij immers ook zonder vergunning houden en bovendien treedt de kansspelautoriteit kennelijk niet handhavend op.
Ten slotte stelde het Kamerlid Elias mondelinge vragen aan de Staatssecretaris van OCW waaruit zou moeten volgen dat de STER categorisch televisiereclames van BNR nieuwsradio weigert. De inhoud van deze vragen is helaas niet inzichtelijk, maar is ook zeker interessant voor onze niche.
Volgende week weer nieuwe vragen en antwoorden uit Den Haag.