020 530 0160

Ondertussen in Den Haag – Detectie van adblockers & privacyregels bij biomedisch onderzoek

Gepubliceerd op 7 juni 2016 categorieën 

In deze rubriek worden wekelijks TMC-gerelateerde Kamervragen en –antwoorden besproken. Deze week: antwoord op vragen over de illegale detectie van adblockers en privacyregels bij biomedisch onderzoek. Nieuwe vragen zijn gesteld over de cyber security van ziekenhuizen.

Illegale detectie adblockers

Minister Kamp beantwoordde vragen van het lid Oosenburg (PvdA) over berichten dat de detectie van adblockers volgens de Europese Commissie illegaal is. Adblockers zijn programma’s die het downloaden van advertenties binnen webbrowsers blokkeren zodat een advertentievrije browseomgeving kan worden aangeboden. Minister Kamp werd gevraagd of het zonder toestemming draaien van adblock detectiescripts op apparaten van gebruikers in strijd is met het cookieverbod van artikel 11.7a van de Telecommunicatiewet (“Tw”). De minister antwoordde hierop dat in artikel 11.7a Tw een uitzondering is gemaakt voor het plaatsen en lezen van informatie zolang dit gebeurt ten behoeve van het controleren van de kwaliteit of effectiviteit van de website, en onder de voorwaarde dat de gebruiker hiervan geen of geringe gevolgen ondervindt. De minister verwees voorts naar het oordeel van de Autoriteit Consument en Markt (“ACM”) dat een adblock detectiescript onder deze uitzondering valt. Op de vraag hoeveel websites in Nederland gebruik maken van dergelijke adblock detectiescripts antwoordde de minister dat dit aantal niet bekend is, maar dat er – voor zover bekend – geen websites zijn die de toegang tot hun content ontzeggen bij detectie van een adblocker. Tot slot werd gevraagd of er handhavend wordt opgetreden tegen de detectie van adblockers. De minister verwees hiervoor naar het oordeel van de ACM, namelijk dat het gaat om een situatie die valt onder de genoemde uitzondering.

“Europese privacyregels zijn nekslag voor biomedisch onderzoek”

Minister Schippers beantwoordde vragen van het lid De Lange (VVD) over het bericht dat Europese privacyregels de nekslag zouden zijn voor biomedisch onderzoek. Schippers werd onder meer gevraagd naar de consequenties voor biomedisch onderzoek nu de Europese privacyregels zijn aangescherpt in de Algemene verordening gegevensbescherming (“AVG”). Hierop antwoordde zij dat de AVG specifieke regels bevat voor medisch-wetenschappelijk onderzoek die lidstaten een zekere vrijheid geven ten aanzien van de verwerking van medische persoonsgegevens, daarbij rekening houdend met waarborgen voor de bescherming van de privacy van betrokkenen. Ook werd de minister gevraagd naar haar mening over het aanscherpen van de regels met betrekking tot biomedisch onderzoek. Volgens de minister is in de AVG een balans gevonden tussen privacy & onderzoek en zullen de nieuwe regels geen onnodige belemmering opwerpen voor onderzoekers.

Nieuwe vragen werden gesteld over de vermeende kwetsbaarheid van cyber security in ziekenhuizen. Het antwoord op deze en andere vragen zal te lezen zijn op onze blog!

 

Met dank aan Merlijn van Lindenberg

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Nina Lodder

publicaties

Gerelateerde artikelen