020 530 0160

Ondertussen in Den Haag – De Mediawet en sexting

Gepubliceerd op 7 maart 2016 categorieën 

In deze wekelijkse rubriek bespreken we TMC-gerelateerde onderwerpen die aan de orde zijn gekomen in politiek Den Haag. Deze week: antwoorden op vragen over de behandeling van de Mediawet en over sexting. Nieuwe Kamervragen zijn gesteld over het hacken van het Amerikaanse ministerie en privacyschending door ziekenhuizen.

Mediawet

Staatssecretaris Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) werd gevraagd antwoord te geven op de vragen over zijn betrokkenheid bij de benoeming van de leden van de raad van toezicht van de NTR en de NOS. De leden van de raad dienen benoemd te worden op voordracht van de NTR respectievelijk NOS, wat betekent dat een minister niet zelf de werving doet. Staatssecretaris Dekker heeft echter in een vroeg stadium al een lijst met mogelijke kandidaten besproken met de NTR. Dekker geeft aan dat het gebruikelijk is dat mogelijke kandidaten worden besproken en dat het initiatief van de bespreking kwam van de NTR. Volgens de staatssecretaris hoeft de afstemming van mogelijke kandidaten die op de instemming van de minister kunnen rekenen niet te betekenen dat de raad van toezicht niet onafhankelijk is in diens voordracht. Wel benadrukt Dekker dat de procedures van benoeming transparanter en duidelijker kunnen, bijvoorbeeld door middel van open werving en functieprofielen. 

Sexting

Naar aanleiding van een artikel in het AD zijn vragen gesteld door leden Van Oosten en Van der Burg aan de minister van Veiligheid en Justitie over sexting. Minister Van der Steur erkent in zijn antwoord de toenemende mate van het verspreiden van naaktfoto’s en het misbruik daarvan. Over de stelling van de politie dat sexting tussen minderjarigen niet strafbaar is, geeft Van der Steur aan dat het huidige wettelijke kader voldoende ruimte biedt voor raamwerk bij vervolging. In eerste instantie wordt een gesprek gevoerd met de betrokkene(n) en wordt de gegevensdrager in beslag genomen. Als de foto online is gezet spant de politie zich in die foto van het internet te halen. Daarnaast geeft de minister aan dat wanneer er geen sprake is van druk of dwang, vervolging niet altijd in het belang is van de betrokkene(n). Verwijdering kan in sommige gevallen voldoende zijn, maar het hangt af van de individuele omstandigheden van het geval of de politie en het OM vervolging instellen. Op de vraag of de voorlichting momenteel goed is geregeld geeft de minister geen duidelijk antwoord. Wel noemt hij enkele initiatieven die voor meer bewustwording over dit onderwerp moeten zorgen bij jongeren, ouders en scholen.

Nieuwe Kamervragen

Kamerlid Belhaj (D66) wil weten wat de minister van Defensie vindt van de uitnodiging van het Pentagon aan hackers om de digitale beveiliging van het ministerie te hacken. Het lid Oosenbrug (PvdA) heeft vragen gesteld naar aanleiding van het bericht dat ouderen de digitalisering van de overheid te snel vinden gaan. Tot slot zijn er wederom vragen gesteld over de privacyschending door ziekenhuizen.

Het antwoord op deze en andere vragen zal te vinden zijn op onze blog!

 

Met dank aan Jules van Engelen

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Nina Lodder

publicaties

Gerelateerde artikelen