020 530 0160

Ondertussen in Den Haag – Contactloos pinnen en veiligheidslek politie

Gepubliceerd op 14 maart 2016 categorieën 

Afgelopen week kreeg de Tweede Kamer onder meer antwoord op vragen over contactloos pinnen en een veiligheidslek in het politiesysteem. Nieuwe Kamervragen werden gesteld over ‘supersnel’ internet en de veiligheid van persoonsgegevens bij gemeentes.

Veiligheidsrisico’s contactloos pinnen

Minister Dijsselbloem (Financiën) heeft antwoord gegeven op vragen over de mogelijke veiligheidsrisico’s van contactloos pinnen. De vragen werden gesteld naar aanleiding van een artikel van de Consumentenbond waarin werd gesteld dat er voor meer dan 50 euro contactloos (maar met pincode) kan worden gepind, terwijl banken aangeven dat dat niet mogelijk is. De minister heeft gezegd dat, bij sommige banken, de mogelijkheid bestaat om de limiet voor contactloos betalen te verhogen naar maximaal 250 euro. Daarnaast stelt hij dat het maximale bedrag dat contactloos kan worden gepind, zonder het invoeren van de pincode, niet verder kan oplopen dan de gestelde limiet wanneer de pashouder allerlei kleine bedragen achter elkaar pint. Hij legt uit dat voor het totaal aan mogelijke contactloze transacties zonder pincode een cumulatieve limiet voor onbepaalde tijd geldt. Dijsselbloem ontkracht de stelling van de Consumentenbond dat het aanvragen en misbruiken van een mobiel betaalapparaat om daarmee consumenten te ‘rollen’ vrij eenvoudig is. Hij stelt dat de pakkans erg groot is en deze vorm van fraude daarnaast niet erg lonend is.

Veiligheidslek politiesysteem

Op de vragen van Kamerlid Helder (PVV) over het veiligheidslek in het politiesysteem C2000 heeft Minister Van der Steur (Veiligheid & Justitie) geantwoord dat hij van dit lek op de hoogte is. Daarnaast vraagt Helder of criminelen daadwerkelijk met behulp van een apparaat kunnen detecteren of er surveillanceauto’s van de politie in de buurt zijn en wanneer de politie arriveert. De minister bevestigt dat gebruikers met behulp van de juiste apparatuur actieve C2000-signalen kunnen ontvangen. Er wordt in de ontvangen gegevens echter geen onderscheid gemaakt tussen hulpverleningsdiensten en de communicatie binnen het C2000-systeem kan ook niet worden gedetecteerd. Volgens Van der Steur heeft dit lek een gering effect op de opsporing en maakt mobiele communicatieapparatuur nu eenmaal actief gebruik van frequentieruimte, waardoor het in beginsel altijd traceerbaar is. Wel zegt hij te gaan onderzoeken of er juridische maatregelen kunnen worden genomen die ondersteunen bij ongehinderde uitvoering van de taken van de politie.  

Nieuwe Kamervragen

Kamerlid Mulder (CDA) heeft vragen gesteld over Brusselse regelgeving die de aanleg van ‘supersnel’ internet blokkeert en de leden Veldman en De Caluwé (beiden VVD) willen weten wat voor maatregelen er worden genomen om de veiligheid van persoonsgegevens bij gemeentes te waarborgen. Wordt vervolgd!

 

Met dank aan Jules van Engelen

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Nina Lodder

publicaties

Gerelateerde artikelen