020 530 0160

Ondertussen in Den Haag – Autonome wapensystemen & vragen naar aanleiding van rapport over de AIVD

Gepubliceerd op 17 april 2018 categorieën 

In deze rubriek worden wekelijks TMC-gerelateerde Kamervragen besproken. Vorige week zijn er vragen beantwoord over de ontwikkeling van autonome wapensystemen, de publicatie van een rapport over de AIVD & gegevensuitwisseling en de inzet van robots door de brandweer.

De ontwikkeling van volledig autonome wapensystemen

Er werd antwoord gegeven op vragen gesteld door lid Van der Staaij (SGP) op vragen over de ontwikkeling en het gebruik van autonome wapensystemen. In een artikel uit Politico uitten mensenrechtenorganisaties, denktanks en militairen hun zorgen over de ontwikkeling en inzet van wapensystemen waarbij geen menselijke controle aan te pas komt. Bij de inzet van deze zogenaamde ‘killer robots’ zouden er zowel juridische als ethische bezwaren zijn.

 

Minister Blok (Buitenlandse Zaken) en Minister Bijleveld (Defensie) benadrukken dat mensen altijd verantwoordelijk en aansprakelijk moeten blijven voor de inzet van wapensystemen. De ontwikkeling van volledig autonome wapensystemen zal waarschijnlijk niet in lijn zijn met het internationale recht, het humanitair oorlogsrecht in het bijzonder. Het kabinet verwacht op korte termijn geen inzet van volledig autonome wapensystemen. Wel worden de ontwikkelingen op dit gebied nauwlettend in de gaten gehouden en wordt er onderzoek gedaan naar de juridische, ethische en veiligheidsaspecten van toenemende autonome functies in wapensystemen.

 

Vragen naar aanleiding van rapport over AIVD

Er werden vragen gesteld aan Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) door lid Kuiken (PvdA) naar aanleiding van een rapport over de AIVD en privacyvraagstukken bij gegevensuitwisseling. De minister heeft het rapport begin februari aangeboden gekregen en eind maart voor het publiek beschikbaar gesteld. Tijdens verschillende mediaoptredens over het referendum van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) heeft de minister bevindingen uit het rapport niet gedeeld.

 

De bevindingen zijn niet eerder publiekelijk gedeeld omdat het ministerie de hele termijn nodig heeft gehad voor bestudering van het rapport. Minister Ollongren is daarnaast van mening dat het rapport geen ander licht werpt op de Wiv die binnenkort in werking zal treden. Het rapport ziet voornamelijk op het handelen van de AIVD onder de oude Wiv en op het punt waar alvast vooruit wordt gekeken zorgt de nieuwe wet voor extra waarborgen.

 

Brandweer gebruikt robots bij blussen

Verder heeft Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vragen beantwoord van lid Van Dam (CDA) over de inzet van robots door de brandweer. De vragen werden gesteld naar aanleiding van een bericht over het toenemend gebruik van robots en drones bij de brandweer. Ondanks dat voor de inzet van technische hulpmiddelen als drones specialistische kennis is vereist gaat het niet om een apart specialisme binnen de brandweer. De nieuwe middelen vormen een aanvulling op de bestaande bluseenheden.

 

Nieuwe vragen

Er zijn afgelopen week nieuwe vragen gesteld over het gebruik van algoritmes bij het voorspellen van uitkeringsfraude. Ook werden er vragen gesteld over mogelijke beïnvloeding door Cambridge Analytica in Nederland.

 

Antwoorden op deze vragen zijn binnenkort te lezen op onze blog.

 

Met dank aan Robbert Vos

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Nina Lodder

publicaties

Gerelateerde artikelen