020 530 0160

Ondertussen in Den Haag – Arrestatie NL-Iraanse journalist & schokkend uitgaansgeweld

Gepubliceerd op 20 juni 2016 categorieën 

In deze rubriek worden wekelijks TMC-gerelateerde Kamervragen en –antwoorden besproken. Deze week: antwoord op vragen over de arrestatie van een Nederlands-Iraanse journalist in Iran en het tonen van herkenbare beelden van de daders van schokkend uitgaansgeweld door de politie. Nieuwe vragen zijn gesteld over de Chinese hack van een Nederlands-Duits defensiebedrijf.

Minister Koenders beantwoordde vragen van het lid Ten Broeke (VVD) over het bericht op bnr.nl dat Iraanse media melding hebben gemaakt van de arrestatie van een Nederlands-Iraanse journalist in Iran. Op de vraag of de minister dit bericht kon bevestigen antwoordde hij dat de Nederlandse ambassadeur in Teheran de Iraanse autoriteiten heeft gevraagd om de arrestatie te bevestigen. De Iraanse autoriteit heeft daarop geantwoord dat bij Iraniërs met een dubbele nationaliteit die in Iran worden gedetineerd enkel de Iraanse nationaliteit erkend wordt. Dit heeft als gevolg  dat er geen bevestiging of informatie aan de Nederlandse ambassade wordt verstrekt en dat Iran niet meewerkt aan Nederlandse consulaire bijstand aan de gedetineerde. De minister lichtte toe dat ondanks deze eerste afwijzing Nederland de Iraanse overheid zal blijven wijzen op het Verdrag van Wenen inzake consulaire bijstand, op grond waarvan Nederland het recht heeft om consulaire bijstand te verlenen aan een Nederlandse gedetineerde in Iran. De minister gaf tenslotte aan dat Nederland zich zal inspannen om consulaire bijstand te verlenen en stille diplomatie te verrichten.

Minister Van der Steur beantwoordde vragen van het lid Helder (PVV) over het bericht op telegraaf.nl dat de politie wederom beelden heeft getoond van schokkend uitgaansgeweld. De minister werd gevraagd of er een stijgende lijn te zien is in het aantal zware mishandelingen en/of openlijke geweldpleging naar aanleiding van de recente zware mishandelingen in Eindhoven, Nijmegen en nu in Oosterhout. De minister antwoordde hierop dat cijfers van het CBS juist een sterk dalende trend op deze gebieden laten zien. Zo is het aantal openlijke geweldplegingen in de periode 2010 tot 2015 van 9.000 naar 5.000 gedaald en het aantal mishandelingen in diezelfde periode van 60.000 naar 48.000 (afgeronde cijfers). Ook werd de minister gevraagd of hij voorstander is van het publiceren van herkenbare beelden in het kader van opsporing van de daders. De minister gaf aan voorstander te zijn, maar wees wel op de impact van dergelijke opsporingsberichtgeving en de zorgvuldigheid die daarmee gemoeid moet gaan. Afsluitend werd de minister gevraagd naar de strafmaat bij het gebruik van herkenbare camerabeelden. Hierop antwoordde de minister dat het bepalen van de strafmaat aan de rechter is.

Nieuwe vragen zijn gesteld over het bericht op volkskrant.nl over de Chinese hack van een Nederlands-Duits defensiebedrijf. Het antwoord op deze en andere TMC-gerelateerde vragen zullen hier te lezen zijn!

 

Met dank aan Merlijn van Lindenberg

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Nina Lodder

publicaties

Gerelateerde artikelen