020 530 0160

Ondertussen in Den Haag – Arbitrage door e-Court

Gepubliceerd op 24 april 2018 categorieën 

In deze rubriek worden wekelijks TMC-gerelateerde Kamervragen besproken. Vorige week zijn er vragen beantwoord over het gebruik van e-Court als vorm van alternatieve geschillenbeslechting.

 

Arbitrage door e-Court

Er werd vorige week antwoord gegeven op vragen gesteld door leden Groothuizen en Dijkstra (beiden D66) over het bericht dat zorgverzekeraars steeds vaker gebruik maken van digitale arbitrage. E-Court is de private organisatie die alternatieve geschilbeslechting aanbiedt in de vorm van arbitrage. De laatste jaren is de markt van digitale arbitrage snel gegroeid. De Kamerleden uiten hun zorgen over de rechtsbescherming en kwaliteit van e-Court.

 

Minister Dekker (Rechtsbescherming) staat positief tegenover initiatieven van alternatieve geschilbeslechting die innovatief zijn en zorgen voor een snelle, betaalbare en voor beide partijen bevredigende oplossing. De minister denkt dat e-Court niet per se de toegang tot de onafhankelijke rechter onder druk zet. Een vonnis van e-Court moet nog door een rechtbank bekrachtigd worden waarbij in een simpele procedure op formaliteiten wordt gecheckt.

 

Sinds de jaarwisseling hebben bijna alle zorgverzekeraars geschilbeslechting opgenomen in de algemene voorwaarden. De minister benadrukt dat verzekerden de mogelijkheid hebben om binnen een maand alsnog de keuze voor de overheidsrechter te maken. Een ander punt van kritiek op e-Court is dat uitspraken en de lijsten met arbiters niet openbaar worden gemaakt. Daarnaast wordt de besluitvorming van e-Court deels automatisch aan de hand van algoritmen uitgevoerd. Aan de minister is medegedeeld dat e-Court niet aan profiling doet en zowel de huidige als de nieuwe privacywetgeving in acht neemt.

 

 

Nieuwe vragen

Er zijn afgelopen week nieuwe vragen gesteld over het stopzetten van de digitalisering van de Rechtspraak. Verder werden er vragen gesteld over het voornemen om de 3,5 GHz-frequentie niet per 2020 beschikbaar te stellen voor het 5G-netwerk. Door verschillende fracties werden er ten slotte vragen gesteld over het bericht dat informatie van de Kamer van Koophandel gebruikt wordt voor reclamedoeleinden.

 

Antwoorden op deze vragen zijn binnenkort te lezen op onze blog.

 

Met dank aan Robbert Vos

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Nina Lodder

publicaties

Gerelateerde artikelen