Ook over afgelopen week is er vanuit de Tweede Kamer weer voldoende te melden op TMC-vlak. Zo heeft de minister gereageerd op de vragen omtrent cyberaanvallen op 9292, zijn er vragen gesteld over boetes naar aanleiding van de reacties op de voetbalselfie, belastingontduiking door UberPOP chauffeurs, misleiding door vergelijkingswebsites over groene energie en (wederom) de gokindustrie op Curaçao.
Cyberaanvallen op 9292
Allereerst vroegen de VVD’ers Dijkhof en De Boer aan de Minister van Veiligheid en Justitie en de Staatssecretaris van Infrastructuur over de cyberaanvallen op de reisinformatiedienst 9292. Hen werd gevraagd te vertellen in hoeverre 9292 plat ligt door cyberaanvallen en of het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) verzocht is om de dienst bij te staan. Bovendien wensen de leden te horen in hoeverre de mening wordt gedeeld dat 9292 een wettelijke plicht tot informatievoorziening heeft aan de reiziger.
Uit de antwoorden van (plaatsvervangend) minister Blok op deze vragen volgt dat het NCSC zich bij het uitvoeren van haar taken richt op de doelgroep rijksoverheid en de vitale sectoren waartoe aanbieders van informatiediensten als 9292 niet behoren. De verantwoordelijkheid wordt bij de aanbieders zelf gelegd met verwijzing naar de website van het NCSC waarop kennis omtrent digitale weerbaarheid wordt ontsloten.
Omdat 9292 niet de enige is die reisinformatie verstrekt, heeft de regering er (nog) niet voor gekozen om haar een wettelijke plicht tot informatievoorziening op te leggen. Wel gaat er op korte termijn contact tussen het NCSC en 9292 plaatsvinden om te bezien hoe de openbare kennis van het NCSC voor 9292 te ontsluiten valt. Alle vragen en antwoorden zijn hier terug te lezen.
Nieuwe vragen
Verder werden er vorige week enkel nieuwe vragen op onze rechtsgebieden gesteld, waarvan wij de belangrijkste op een rijtje zetten. Zo vroeg het lid Kuzu van de groep Kuzu/Öztürk aan de minister over een boete voor racistische uitspraken onder de voetbalselfie die Leroy Fer op Facebook plaatste. De leden vragen of de minister het rechtvaardig vindt dat slechts drie mensen een boete opgelegd hebben gekregen terwijl er aanzienlijk meer racistische reacties geplaatst zijn. Zij vragen naar de reden voor het, naar hun mening, kleinschalige optreden van het OM en horen graag van de minister of hij denkt dat een geldboete alleen onvoldoende het gedrag van de dader verandert. Lees de andere vragen van de kamerleden hier.
Bashir van de SP heeft verder vragen gesteld over de (volgens hem) massale ontduiking van belastingen door UberPOP-chauffeurs. Hij zou onder meer willen weten of deze chauffeurs fiscale verplichtingen hebben, hoeveel van hen ingeschreven staan als ondernemer bij de Kamer van Koophandel, wat voor gevolgen het niet opgeven van inkomsten heeft voor uitkeringen en of het mogelijk is om alle voor de Belastingdienst relevante gegevens bij UberPOP op te vragen en deze met andere toezichthouders uit te wisselen. In tegenstelling tot de koers van de regering zelf, lijkt het Kamerlid hiermee te pleiten van een regulering van UberPOP, in plaats van een keihard verbod van de dienst.
Verder heeft het Kamerlid Smaling (SP) gevraagd of de Minister van Economische Zaken bekend is met conclusie van de World Information Service on Energy (Wise) dat energievergelijkingssites misleidend zijn voor Nederlanders die een groene keuze willen maken bij het wisselen van energieleverancier. De vergelijkingswebsites zouden mogelijk niet onafhankelijk zijn van de energieleveranciers wegens de mogelijkheid om vergoeding te ontvangen voor elke overstapper. Kennelijk vindt het Kamerlid het de taak van de regering om ervoor te zorgen dat dergelijke vergelijkingssites hun bezoekers niet misleiden, maar mijn verwachting is dat de minister zich achter de bevoegdheid van de Autoriteit Consument en Mark zal verschuilen, die dergelijke misleiding (indien inderdaad aanwezig) zou moeten aanpakken.
Ten slotte kwamen er deze week opnieuw vragen over de (illegale) gokindustrie op Curaçao. Van Raak (SP) wenst onder andere te horen welke onderzoeken er heden lopen, welke bedrijven er actief zijn in de gokindustrie, welke politici geld hebben ontvangen en in hoeverre het waar is dat de regering van Curaçao voornemens is de illegale sms-loterijen te legaliseren.
Ook de antwoorden op deze vragen zullen binnenkort weer te lezen zijn op deze blog.