020 530 0160

Onafhankelijk internationaal toezicht op internet

Gepubliceerd op 1 oktober 2009 categorieën 

 

Gisteren stemde het Amerikaanse ministerie van Handel er mee in dat ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), de Amerikaanse non-profitorganisatie, die internetadressen toewijst en beheert, onder internationaal toezicht komt te staan.Een overeenkomst (voor onbepaalde tijd) tussen ICANN en de Amerikaanse regering, de ‘’affirmation of commitments’’ werd in de VS ondertekend.

 

Tot nu toe was het Amerikaanse ministerie van Handel het enige orgaan dat ICANN controleerde. Onder meer de Europese Unie, Rusland en China hadden de afgelopen jaren stevige kritiek op deze situatie.

Uit de overeenkomst volgt dat er verschillende panels zullen komen die bestaan uit internationale vertegenwoordigers uit verschillende landen en deze zullen toezicht houden op het werk van ICANN. Het hoofdkwartier van ICANN blijft nog wel op Amerikaanse bodem en de VS blijft een permanente toezichthouder voor wat betreft transparantie en aansprakelijkheid en het publieke belang.

Lees hier en hier het bericht.

Bron: Economist.com en Nu.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Kim Crijns

publicaties

Gerelateerde artikelen