020 530 0160

NVJ kapittelt Plasterk om auteursrecht

Gepubliceerd op 25 oktober 2009 categorieën 

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is ontevreden over de reactie van minister Plasterk op het rapport van de commissie Brinkman. De NVJ vindt dat het onderwerp auteursrecht te weinig aandacht krijgt.

Plasterk geeft in zijn beleidsbrief van 30 september jl. aan dat onderwerp uitgebreider te willen behandelen in combinatie met de kabinetsreactie op het rapport van de werkgroep Gerkens. Wat Plasterk wel over het auteursrecht zegt, is ondertussen redelijk zorgwekkend.

Volgens Plasterk benutten uitgevers intellectuele eigendomsrechten nog onvoldoende. Dat lijkt mij niet juist. Uitgevers weten traditiegetrouw als geen ander wat ze met het auteursrecht kunnen. Plasterk geeft vervolgens een voorbeeld van wat hij beschouwt als een innovatieve mogelijkheid voor de bescherming van creatieve prestaties, namelijk het Automated Content Acces Protocol (ACAP) dat uitgevers hebben ontwikkeld. Met dit systeem kan een website aangeven hoeveel informatie een zoekmachine mag overnemen. Dat zal ongetwijfeld minder informatie zijn dan zoekmachines nu overnemen.

Het is de vraag of zoekmachines zich aan ACAP zullen gaan houden en wat de consequenties zijn als ze het niet doen. Verontrustend is wel dat Plasterk voor dit soort “innovatie” geld wil reserveren. Dit is een stap terug in plaats van vooruit naar de digitale toekomst.

Waar de NVJ zich met name aan stoort is dat Plasterk niets zegt over het auteurscontractenrecht. Dat is inderdaad opvallend. Het dossier hoort mede bij OCenW en kan bij uitstek de positie van de freelancer tegenover de uitgever beschermen. Plasterk lijkt zich echter met name op de belangen van de uitgevers te richten. De NVJ vindt juist dat de positie van de individuele journalist moet worden verbeterd.

“Het zou een keuze van het kabinet moeten zijn om de prestaties van de makers goed te beschermen en te belonen zodat de opbrengsten niet alleen terecht komen bij partijen die van deze prestaties profiteren. Kortom, een betere rechtspositie voor de individuele maker via het auteurscontractenrecht en een studie op alternatieve verdienmodellen en een daarbij passend auteursrecht.”

Het auteurscontractenrecht bevindt zich nog steeds ergens in een la op het ministerie van Justitie. Naar verluidt zal er pas volgend jaar weer aandacht aan besteed worden.

Lees hier het bericht van de NVJ. 

Bron: NVJ
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen