Wat de Franse president Emmanuel Macron in februari al vermoedde lijkt nu te worden bevestigd door de NSA. Russische hackers zouden honderden keren hebben geprobeerd om de computers op het kantoor van het campagneteam van Macron binnen te komen, zoals dit ook zou zijn gebeurd bij de Amerikaanse verkiezingen. Het campagneteam van Macron meldde zaterdag dat de president slachtoffer is geworden van een “gecoördineerde hack-operatie”, die de verkiezingen van zondag moesten beïnvloeden. Er zou 9 gigabytes aan data gelekt en geplaatst zijn op de website Pestabin, waar documenten anoniem kunnen worden geupload. Weer werd daarbij naar Rusland gewezen. Publicatie van de documenten in de Franse media werd overigens verboden.
Bewijs bij die uitspraken werd toen echter niet geleverd, maar de vermoedens lijken nu te worden bevestigd door de NSA, zo meldt Reuters. Twee werknemers van de National Surveillance Agency (NSA) en Mike Rogers, de directeur van de NSA meldt dat ze in Washington Russische activiteit in de Franse verkiezingen op het spoor zijn gekomen. Dit zouden ze gemeld hebben aan de Franse overheid. Bewijs dat hiervoor opdracht was gegeven door het Kremlin hebben ze niet, maar het zou gaan om entiteiten waarvan bekend is dat ze in contact staan met de Russische autoriteiten.
Ook Flashpoint, een Amerikaanse inlichtingenorganisatie, meldt dit. De hacks zouden zijn uitgevoerd door hackersgroep APT 28, ook bekend als Fancy Bear, waarvan door experts wordt aangenomen dat deze organisatie gelinkt is met de Russische militaire inlichtingendienst. Deze organisatie zou ook achter de hacks zitten die leidden tot de lek van de e-mails van Hillary Clinton tijdens haar presidentscampagne.
De hacks zouden zijn bedoeld om Franse presidentskandidaat Marine Le Pen te helpen in de presidentsverkiezingen, door fake nieuws te verspreiden en de gehackte informatie, vermengt met nepnieuws, te verspreiden. Dit gebeurde op Sputnik en RT, twee door Rusland gecontroleerde mediakanelen.
Rusland zou haar spionage activiteiten, en de mogelijkheid om via het internet invloed uit te oefenen flink hebben vergroot sinds de EU sancties heeft uitgevaardigd tegen Rusland, nadat Rusland de Krim had geannexeerd. Uiteraard ontkent Rusland enige connectie met deze activiteiten en de hierboven genoemde hacks.
Auteur: Jelte van ‘t Hul