020 530 0160

NS eist verwijdering iPhone-app

Gepubliceerd op 13 oktober 2008 categorie├źn 

Dennis Stevense, informaticastudent aan de TU Delft, ontwikkelde een iPhone-app waarmee treinreizen kunnen worden gepland. Het programma staat sinds 2 oktober op de website van Apple en is sindsdien heel succesvol. De NS is hier echter niet blij mee. Zij stelt geen toestemming te hebben gegeven voor het gebruik van gegevens op haar server, noch voor het gebruik van het NS-beeldmerk. Bovendien zou NS zelf bezig zijn een vergelijkbare applicatie te ontwikkelen.


De NS heeft aangekondigd Stevens te zullen verzoeken om de verkoop van zijn applicatie te staken. Stevense heeft echter al laten weten dat de Trein-app zijns inziens geen schending van het auteursrecht of het databankrecht met zich meebrengt. Zo zou de NS zich niet op het databankrecht kunnen beroepen omdat de reisgegevens van NS gezien moeten worden als een “spin-off” van de belangrijkste bedrijfsactiviteit van de NS. Stevens stelt dat de NS moet bewijzen dat het extra investeringen heeft moeten doen in de totstandkoming van de databank met de dienstregeling voordat het een vergoeding kan eisen.


Een relevante omstandigheid lijkt mij nog in hoeverre Stevens de treinreisgegevens zelf opvraagt en indexeert alvorens deze aan de gebruiker worden getoond. Mocht hiervan geen sprake zijn, dan zijn het in feite slechts de afzonderlijke gebruikers van de Trein-app die gegevens van NS opvragen.


Lees hier het hele bericht.

Bron: Webwereld
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anton Ekker

publicaties

Gerelateerde artikelen