020 530 0160

Nominaties Big Brother Awards bekend, stemmen maar!

Gepubliceerd op 3 december 2014 categorieën 

Vandaag zijn de nominaties voor de publieksprijs van de Big Brother Awards bekend gemaakt, de jaarlijkse prijsuitreiking waarbij de persoon of organisatie die de grootste privacyschening heeft gerealiseerd ‘in het zonnetje’ gezet wordt. And the nominees are:

1. de Belastingdienst
De honger naar persoonsgegevens van de Belastingdienst is niet te stillen. Vorig jaar kreeg de Belastingdienst nog de expertprijs vanwege het verzamelen van een enorme berg kentekengegevens, nu is daar ook de nominatie voor de publieksprijs bij gekomen. In een long-read die je gelezen moet hebben staat het volgende te lezen:

“De Belastingdienst is de grootste informatiefabriek van Nederland.  Het is niet overdreven om te stellen dat het bijna alles weet over iedere Nederlandse belastingbetaler.”

Best ernstig.

2. Lodewijk Asscher
In een eerdere blog besteedden wij al aandacht aan de invoering van SyRI, het Systeem Risico Indicatie. Waarom de invoering van dit systeem op zich al een nominatie verdient? De RvS verwoordde het als volgt:

“Deze categorieën [gegevens] zijn ruim en veelomvattend en de gegevens die eronder vallen kunnen in een aantal gevallen diep ingrijpen in iemands persoonlijke levenssfeer. De opsomming van gegevens is weliswaar bedoeld om de gegevensverwerking in te perken (beginsel van dataminimalisatie), […] maar is in feite zo ruim dat er nauwelijks een persoonsgegeven te bedenken is dat niet voor verwerking in aanmerking komt. De opsomming lijkt niet bedoeld om in te perken, maar om zoveel mogelijk armslag te hebben.”

Ook niet best.

3. Ivo Opstelten
Een van de usual suspects voor een Big Brother Award, Ivo Opstelten, heeft ook dit jaar weer een nominatie in de wacht gesleept. Een veelpleger op het gebied van privacyinbreuken, kun je wel stellen. Dit keer is de reden: het in stand houden van de bewaarplicht, het doorzetten van de terughackplannen, het massaal willen opslaan van kenteken- en locatiegegevens, eigenlijk gewoon het structureel negeren van privacybezwaren.

Mijn stemadvies: Lodewijk Asscher, omdat hij 10 jaar geleden nog in de jury zat van de Big Brother Awards en hij dus beter zou moeten weten.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen