020 530 0160

NOiV: gemeenten moeten vaker open source software gebruiken

Gepubliceerd op 1 juli 2009 categorieën , ,

Uit onderzoek van het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) is gebleken dat vooral gemeenten meer open source software en open standaarden kunnen gebruiken. Een aantal gemeenten doen het volgens staatssecretaris Frank Heemskerk wel goed, maar wel wordt geconstateerd dat in het algemeen nog veel moet gebeuren om de gemaakte afspraken over het verhogen van het gebruik van open source en open standaarden te implementeren. Gemeenten als Utrecht en Anna Paulowna werden op de vingers getikt omdat ze expliciet vroegen naar Windows.

In december 2007 werd het actieplan ‘Nederland in open verbinding’ door de Tweede Kamer aangenomen. Het plan van PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk heeft tot doel het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid te versnellen. Heemskerk wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden en de afhankelijkheid van leveranciers te verminderen door het gebruik van open source software. Zo wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen’.

Uit het recent gepubliceerde onderzoek blijkt dat ministeries het actieplan van NOiV inmiddels voor gemiddeld 64% hebben gerealiseerd. Decentrale overheden kunnen meer doen. Heemskerk kondigt aan dat NOiV de komende tijd actiever met mede-overheden samen op zal trekken.

Open source software wordt door de overheid vooral gebruikt ‘onder de motorkap’, zoals bij besturingssystemen, databasemanagementsystemen, webservices en contenmanagementsystemen. Vooral Linux, Apache, MySQL en Firefox worden steeds vaker ingezet. In totaal worden meer dan tweehonderd pakketten van open source software door het Rijk gebruikt.

Een grootschalige overschakeling van ‘closed source’ naar open source software en open standaarden blijft echter nog uit. Volgens het NOiV komt dat doordat overheden ‘interdepartementale samenwerking’ vaak verkiezen boven het gebruik van de software. Ook de vrees voor hoge transactiekosten voor de overschakeling staat nog te veel overheden in de weg, aldus Heemskerk.

Lees hier het bericht.

Bron: computable.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen