020 530 0160

Nieuwe Versie Franse Three-Strikes Wet

Hoewel de eerste versie van de controversiële Hadopi-wet (ook wel de ‘three-strikes’ wet) door het Franse Constitutionele Hof deels ongrondwettelijk is verklaard, doet de Franse regering weer een poging om downloaders van auteursrechtelijk beschermde werken van het internet aan te pakken. In een nieuwe versie van de wet kunnen gebruikers na twee waarschuwingen afgesloten worden, boetes tot 300,000 euro of zelfs gevangenisstraffen tot 2 jaar opgelegd krijgen. Voor personen die hun computer ter beschikking stellen voor anderen die werken downloaden is er een mogelijke straf van 1,500 euro en een maand afsluiting van het internet.

 

De nieuwste versie van de wet, die gisteren is goedgekeurd door de Franse Senaat, is aangepast zodat er een rechter te pas komt bij de bepaling van de hoogte en aard van de straf. In de vorige versie zou deze bevoegdheid nog toekomen aan een onafhankelijke organisatie: Hadopi. De kritiek van het Constitutionele Hof was, dat toegang tot internet een grondrecht is, wat alleen de rechter iemand kan ontzeggen. De individuele zaken worden bij de rechtbank in een spoedprocedure beoordeeld. Het is nog maar de vraag of deze versie uiteindelijk wel wordt goedgekeurd door het Constitutionele Hof.

 

Lees hier het bericht

Bron: AFP
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Bendert Zevenbergen

publicaties

Gerelateerde artikelen