020 530 0160

Nieuwe internetlicentie BUMA roept vragen op

Gepubliceerd op 30 september 2008 categorieën , , ,

BUMA/STEMRA heeft aangekondigd het muziekgebruik op internet prioriteit te geven en heeft naar ik begrijp de eerste rekeningen al de deur uitgedaan.

Een omstreden variant is dat BUMA/STEMRA ook de houders van bedrijfsmatige websites wil laten betalen, die door middel van een widget muziek, bijvoorbeeld via YouTube op hun site “embedden”. Niet onbelangrijk: sites als YouTube betalen al aan organisaties als BUMA/STEMRA.

BUMA/STEMRA stelt zich op het standpunt dat dergelijke houders secundair openbaarmaken, en daarom betalingsplichtig zijn.

Ik heb afgelopen zaterdag op Radio 1 bij het programma Radio Online (uitzending 27 september) betoogd dat deze redenering van BUMA/STEMRA niet opgaat. Middels het gebruik van een widget wordt mijns inziens enkel ‘gelinkt’ naar het bestand op, bijvoorbeeld, YouTube. Er is daarom sprake van een verwijzing en niet van een nieuwe vorm van openbaarmaken.

Mede naar aanleiding van die uitzending, heeft ook Emerce vervolgens nog een keer om mijn mening gevraagd. Zie hier het bericht.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: Radio Online en Emerce
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Menno Weij

publicaties

Gerelateerde artikelen