020 530 0160

NETmundial: discussie over de toekomst van Internet Governance

Gepubliceerd op 24 april 2014 categorieën , ,

Op dit moment wordt in Brazilië NETmundial (The Multistakeholder Global Meeting on the future of Internet governance) georganiseerd. Doel is tot een ‘outcome document’ te komen waarin de principes en de toekomst van Internet governance worden opgesteld. Dit document dient als basis/richtlijn voor verdere discussie en ontwikkelingen omtrent het wereldwijde beheer van en toezicht op het internet.

Bij de opening gisteren waren ruim 1200 deelnemers met verschillende achtergronden (overheden, private sector, maatschappelijke organisaties, academici en de technologische community) uit 97 landen aanwezig. Het aandeel van overheden is groot. Zo zijn er 77 landen die delegaties naar het evenement hebben gestuurd (zie hier een lijst van de participanten). De deelnemers discussiëren over de verschillende agendapunten welke zijn opgesteld (na de 188 ingezonden bijdragen wereldwijd) met het oog op het nader bepalen en vaststellen van beleidsregels omtrent Internet governance. Het document zal niet bindend zijn, maar desondanks zal het lastig worden om consensus over de inhoud ervan te bereiken. Zo wil de VS (niet geheel onverwacht) dat het debat zich meer moet focussen op samenwerking omtrent het bestrijden van cybercrime, in plaats van het voortstuwen van  internationale afspraken. “The document should focus on promoting cooperation to deal with cybercrime and cyber-security instead of advancing controversial treaties or international agreements,”

Ook is het is nog maar de vraag of netneutraliteit zoals wij dat kennen (zie hier het statement van de Nederlandse overheid over netneutraliteit) in het outcome document opgenomen zal worden. Zo blijkt uit een voorstel van de VS (USG Comments on Second Draft NETmundial Outcome Document) dat zij van ‘gelijke’ technische behandeling van data ‘eerlijke’ technische behandeling willen maken:

OPEN AND DISTRIBUTED ARCHITECTURE
The Internet should be preserved as a fertile and innovative environment based on an open system architecture, with voluntary collaboration, collective stewardship and participation, recognizing technical management principles for efficient and improved network operation and preserving the end-to-end nature of the network, equal fair technical treatment of all protocols and data, delivered by the underlying communications and seeking to resolve technical issues at a level closest to their origin.

Een dergelijke aanpassing naar een ‘eerlijke technische behandeling van alle protocollen en data’  zal tot meer interpretatie en minder (dus geen) neutraliteit leiden. De recentelijk op Europees niveau afgesproken ‘strikte interpretatie van netneutraliteit’ gaat niet samen met een dergelijke interpretatie. Overigens lijkt netneutraliteit in de VS in zijn geheel van de baan, nu ook de FCC zich heeft neergelegd bij het toestaan van ongelijke behandeling van data (zie Webwereld.nl). Bedrijven met voldoende financiële middelen zullen een voordeel hebben op start-ups en kleinere bedrijven. Aan de andere kant betekent de nieuwe regeling ook dat de kans bestaat dat deze grotere bedrijven (denk aan Netflix of Google) juist meer geld moeten betalen om hun data fatsoenlijk te laten doorgeven. Dit zal tot een grote financiële druk op hun bedrijfsvoering leiden, waar kabelaars en isp’s de vruchten van plukken. Door minder innovatieve start-ups (en dus minder concurrentie) aan de ene kant, en hogere prijzen voor datadoorgifte (welke waarschijnlijk worden doorberekend in de eindprijs) aan de andere kant, zal de consument de gevolgen van de nieuwe regeling het meest voelen. Dit lijkt het einde van netneutraliteit in de VS.

Vandaag is de tweede en laatste dag van NETmundial en zal aan het eind van de dag het outcome document worden gepresenteerd. Op de site (netmudial.br) is veel informatie te vinden en kan via live streams worden meegekeken. Zie hier ook de mening van mevrouw Kroes over het eerder toegezonden ‘draft outcome document’.

Auteur: Robert Kreuger

Bron: netmundial.br, webwereld.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen