020 530 0160

Nederlandse nieuwsbriefverzender aangeklaagd in de VS

Gepubliceerd op 26 juni 2003 categorieën , ,

Het Amerikaanse Hof in Californië heeft een belangrijke uitspraak gedaan in de Cremers-zaak, waarin Ton Cremers uit Rotterdam aansprakelijk wordt gehouden voor miljoenen dollars schade.

Ton Cremers was hoofd beveiliging en bewaking bij het Rijksmuseum en had een hobby. Hij was uitgever van een e-mail nieuwsbrief waarin hij rapporteerde over diefstal, fraude en vervalsingen van kunst. Wereldwijd werd de nieuwsbrief, de Museum Security Network, onder zo’n duizend liefhebbers verspreid. Het ging fout toen hij een e-mail publiceerde die valse beschuldigingen bevatte aan het adres van ene mevrouw Batzel. De vraag is nu of Cremers als e-mail uitgever moet opdraaien voor de schade.

Het Amerikaanse Hof heeft bepaald dat Cremers onder bijzondere omstandigheden niet aansprakelijk zou zijn: “a service provider or user is immune from liability under (…) when a third person or entity that created or developed the information in question furnished it to the provider or user under circumstances in which a reasonable person in the position of the service provider or user would conclude that the information was provided for publication on the Internet or other ‘interactive computer service’.”

Het is een belangrijke uitspraak, omdat hiermee vast staat dat de uitsluiting van de aansprakelijkheid voor bulletin board houders ook kan gelden voor verzorgers van e-mailnieuwsbrieven.

Lees hier meer over de zaak in een column in Emerce van Christiaan Alberdingk Thijm.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen