020 530 0160

Nederlandse drone-industrie pleit voor snelle EU-regels

Gepubliceerd op 7 augustus 2014 categorieën ,

De Nederlandse drone-industrie trekt aan de bel in Brussel. Door de strenge regelgeving in Nederland, vergeleken met de ons omringende landen, dreigt de drone-industrie een achterstand op te lopen. De sector vindt dat de regelgeving in heel Europa hetzelfde moet zijn en vraagt Brussel dan ook haast te maken met EU-regels voor drones.

Afbeelding: hoogtezicht.nl

Tot ongeveer twee jaar geleden was er geen specifieke regelgeving in Nederland voor het vliegen met drones. Drones werden als modelvliegtuigen beschouwd. Maar sinds een jaar moeten drones aan de strenge regelgeving voor de luchtvaart voldoen. Dit houdt in dat er niet gevlogen mag worden in de buurt van een vliegveld, waardoor er feitelijk in een aanzienlijk deel van Nederland niet gevlogen kan worden. Hierdoor kunnen nieuwe toepassingen in Nederland minder snel en makkeijk getest worden dan in bijvoorbeeld Groot-Brittannië, waar de regels veel soepeler zijn.

Ook ondervinden de professionele drone-operators concurrentie van illegale drone vliegers, die zich niet aan de regels houden. Voor professionals is het verbonden te vliegen zonder ontheffing. Ook is certificering van zowel de piloten als drone vliegtuigen nodig. Verder dient er in de meeste provincies vervolgens voor het uitvoeren van iedere vlucht nog een vergunning te worden verkregen, die vier weken van tevoren moet worden aangevraagd. Door al dit papierwerk en de lange tijd die het kost om het papierwerk rond te krijgen, wijken klanten uit naar buitenlandse alternatieven of naar illegale vliegers. 

Ivanka Koster vertelt namens drone-operator Skyvision: “De innovatie gaat heel snel.” Volgens haar loopt de Nederlandse drone-industrie door de huidige regelgeving concereet projecten mis. “De innovatie gaan naar andere landen om ons heen.” Kortom: tijd om snel tot goede Eruopese regels te komen.

Lees hier het hele bericht op NOS.nl. 

 

Bron: NOS.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen