020 530 0160

Na zestien jaar eindelijk nieuwe HTTP-standaard

Gepubliceerd op 18 februari 2015 categorieën ,

Het Hypertext Transfer Protocol (HTTP) is het standaard protocol op basis waarvan twee computers binnen een netwerk met elkaar communiceren. HTTP vormt al zestien jaar lang de basis van het internet zoals wij dat kennen. In het protocol wordt beschreven welke requests een webcliënt aan een webserver kan doen, en wat de mogelijke antwoorden van die webserver op die requests zijn. Het is eigenlijk niet voor te stellen, maar het HTTP-protocol zoals wij dat kennen is in die tijd nooit gewijzigd. Tot nu.

 

De IETF (de Internet Engineering Taskforce) heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan een nieuwe versie van HTTP en binnenkort zal het uitgewerkte protocol de nieuwe standaard worden. In een eerder stadium van de ontwikkeling van het nieuwe protocol was het de intentie dat encryptie onderdeel zou worden van de standaard, zo schreef ik eerder al op deze blog. Dat voorstel heeft het uiteindelijk niet gehaald. Encryptie wordt geen vereiste voor het gebruik van HTTP, maar de betere performance van HTTP/2 maakt het wel veel makkelijker om encryptie standaard te gebruiken voor alle communicatie, nu de laadtijd van webpagina’s daardoor niet of nauwelijks nadelig wordt beïnvloed.

 

Op nutech.nl las ik al dat het gewijzigde protocol de laadtijd van websites moet gaan versnellen. Dat is in beginsel waar, maar dat zal niet in één klap gebeuren. Browsers en servers moeten eerste aangepast worden om gebruik te maken van de verbeterde functionaliteit van HTTP/2.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen