020 530 0160

Murdoch boos op Google

Gepubliceerd op 13 november 2009 categorieën , ,

Mediamagnaat Rupert Murdoch, eigenaar van een groot aantal kranten, vindt dat diensten als Google Nieuws verboden moeten worden. De nieuwsdienst van Google aggregeert links naar nieuwsberichten elders op het internet en biedt deze aan via haar eigen site en zoekdienst.

 

Of Google Nieuws in Nederland de grenzen van de wet overtreedt, zal afhangen van de toepassing van het databankenrecht. Er zijn goede argumenten aan te voeren dat het overnemen van koppen en een aantal woorden uit krantenartikelen niet geoorloofd is. In de zogenoemde Gaspedaal-zaak oordeelde de rechtbank Den Haag dat de zoekmachine Gaspedaal inbreuk maakte op het databankenrecht van Wegener die de autosite AutoTrack.nl exploiteert. Het cumulatieve effect van de zoekopdrachten die via Gaspedaal werden verricht, betekende volgens de rechtbank dat een substantieel deel van de databank van Wegener aan het publiek ter beschikking werd gesteld.

 

Als de verzameling nieuwsberichten op de website van een krant kan worden gezien als een beschermde databank pleegt Google mogelijk inbreuk daarop. De kranten zullen moeten aantonen dat zij substantieel hebben geïnvesteerd in de verkrijging, controle of presentatie van de nieuwsberichten op hun sites.

 

Buiten Europa bestaat het databankenrecht niet of, laat ik voorzichtig zijn, nauwelijks. Als Murdoch in de VS of in Australië besluit te procederen tegen Google zal zijn kans van slagen geringer zijn. Voorlopig spuwt Murdoch zijn gal voornamelijk via interviews.

 

youtube_filmpje_replace

Bron: Sky News
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen