020 530 0160

MP3-Zoekmachines zijn legaal. Techno Design wint zaak tegen Brein

Gepubliceerd op 12 mei 2004 categorieën , , ,

MP3-zoekmachines zijn legaal. Dat is in het kort de uitkomst van een procedure die Techno Design heeft aangespannen tegen de stichting Brein. Volgens Brein, die piraterij in Nederland bestrijdt, was het aanbieden van de zoekmachine ZoekMP3.nl door Techno Design strijdig met de auteursrechten van de bij Brein aangeslotenen. Dat zijn onder meer de Buma/Stemra en de platenmaatschappijen. De rechtbank, die vandaag uitspraak deed, is het daar niet mee eens.


“De enige relevante handeling die Techno Design verricht, is dat zij aan gebruikers van zoekmp3.nl de URL’s aanwijst en opgeeft waar zich mp3-bestanden bevinden. Gebruikers van zoekmp3.nl worden derhalve enkel doorverwezen/doorgeleid naar sites waar die bestanden zijn te vinden. Het zijn vervolgens de gebruikers van zoekmp3.nl die met gebruikmaking van de gevonden link over het mp3-bestand kunnen beschikken voor het afspelen en/of het downloaden.”, aldus de rechtbank. 


Volgens de rechtbank is het aanbieden van een gespecialiseerde MP3-zoekmachine onder meer niet onrechtmatig omdat de gebruikers van de zoekmachine niet in strijd met de rechten van anderen handelen. Anders dan met een P2P-toepassing als Kazaa maken de gebruikers van de zoekmachine geen bestanden openbaar aan anderen. Belangrijk is dat de rechtbank nadrukkelijk zegt dat het downloaden van muziekbestanden niet onrechtmatig is.


“Het downloaden van bestanden met behulp van de faciliteiten en diensten van Techno Design, is derhalve in beginsel niet inbreukma-kend noch onrechtmatig.”


Techno Design is blij met de uitspraak.


Jeffrey Gorissen van Techno Design: “Dit is een belangrijke uitspraak voor alle aanbieders van zoekmachines en iedereen die daar gebruik van maakt. Je moet er toch niet aan denken dat zoekmachines verboden zouden zijn.”   

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen