020 530 0160

Mogelijk algeheel verbod gebruik mobiele telefoon in de auto

Gepubliceerd op 28 november 2016 categorieën ,

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu gaat samen met een aantal Telecombedrijven de technologische mogelijkheden onderzoeken om het gebruik van mobiele telefoons in de auto te voorkomen. Indien deze technologische oplossing niet kan worden gevonden wordt het gebruik van telefoons tijdens het rijden mogelijk in het geheel verboden.

Jaarlijks worden 600 verkeersongelukken veroorzaakt door het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur. Daarnaast worden er kennelijk veel files veroorzaakt door het gebruik van de telefoon tijdens het rijden. Hoewel het ‘vasthouden van een mobiele telefoon’ bij wet verboden is en er een fikse boete van € 230,= op deze overtreding staat, blijkt het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden een groot probleem. Niet alleen het ‘vast houden’ van een mobiele telefoon, waar de wetgever destijds bewust voor heeft gekozen, is een probleem, ook het gebruik van de mobiele telefoon in een houder veroorzaakt veel gevaarlijk situaties in het verkeer.

Het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden leidt de bestuurder zowel mentaal (aandacht), fysiek (vasthouden c.q. bedienen telefoon), visueel (kijken naar beeldscherm) als auditief (ringtones en andere geluiden) af. Hierdoor heeft de bestuurder niet de volledige aandacht voor het verkeer en andere deelnemers, waardoor te vaak gevaarlijk verkeerssituaties – en ongelvallen ontstaan. Daarnaast veroorzaken verkeersongevallen veel files. Zaak dus om hier serieus naar te kijken. De minister zal daarom met Telecombedrijven onderzoek in hoeverre er technische oplossingen mogelijk zijn om het gebruik van de mobiele telefoon te voorkomen. Er kan worden gedacht aan het uitschakelen van bepaalde functies bij het behalen van een bepaalde snelheid of dat de telefoon tijdens het rijden wordt overgenomen door de auto. Wat met dit laatste precies wordt bedoeld is mij niet helemaal duidelijk. Dit zou in ieder geval moeten betekenen dat ook geen gebruik hoeft te worden gemaakt van board computers, immers een telefoon in de houder blijkt ook nu het probleem te zijn terwijl de telefoon feitelijk niet wordt vastgehouden.  

Mocht er geen technologische oplossing mogelijk blijken (lijkt lastig te geloven) dan komt er waarschijnlijk een algeheel verbod op het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden in de auto. Dit verbod zal zien op het direct bedienen van een mobiele telefoon en niet op het roken in de auto of het zoeken naar een radiozender. Mocht het verbod de enige optie blijken, dan zal de wet daarop aangepast moeten worden.

Bron: ad.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen