020 530 0160

Moderne techniek is redding voor Women on Waves

Gepubliceerd op 4 mei 2006 categorie├źn 

De stichting Women on Waves mag waarschijnlijk doorgaan met het afbreken van zwangerschappen in mobiele behandelklinieken. Dat volgt uit een uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS) van gisteren. De RvS verklaarde het hoger beroep van de stichting tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 28 februari 2005 gegrond verklaard.


Het gaat in deze zaak om de voorwaarde die de Minister van VWS heeft verbonden aan de vergunning voor het verrichten van behandelingen gericht op het afbreken van zwangerschap in de mobiele behandelkliniek van de stichting. Deze behandelingen zouden uitsluitend mogen worden verricht indien de mobiele behandelkliniek zich bevindt binnen een straal van 25 kilometer van het Slotervaartziekenhuis te Amsterdam.


Volgens de Raad van State is het niet redelijk om in deze tijd een dergelijke afstandseis te stellen gelet op de ontwikkelingen op het gebied van communicatie en techniek en op medisch gebied. Daardoor kan tegenwoordig op een andere wijze (dan in de abortuswetgeving van destijds voorzien) worden gewaarborgd dat de behandeling voldoet aan de eisen die daaraan uit medisch en verpleegkundig oogpunt behoren te worden gesteld. De Minister heeft onvoldoende onderzocht of aan de vergunning andere dan territoriale voorwaarden gesteld zouden kunnen worden, waardoor aan doel en strekking van de abortuswetgeving kan worden voldaan en heeft onvoldoende oog gehad voor de specifieke situatie van deze behandelkliniek.


De minister moet nu een nieuw besluit nemen.


Lees hier de uitspraak.


 

Bron: Rechtspraak.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen