Er worden steeds minder rechtszaken over domeinnamen gevoerd. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg, die samen met de SIDN de website DomJur beheert.
Hoewel er geen exacte cijfers bestaan, denken de onderzoekers van de Universiteit van Tilburg dat de afname onder andere te danken is aan het feit dat een steeds groter aantal conflicten tussen partijen zelf wordt opgelost en dus niet meer aan de rechter of de arbiter worden voorgelegd. Daarnaast is er volgens de onderzoekers een verschil tussen de aard van de conflicten die nu voor de rechter komen met die van de conflicten uit de beginperiode:
“In het begin lag het zwaartepunt van de procedures voornamelijk bij domeinnaamkapingen, tegenwoordig is het domeinnaamconflict vaker onderdeel van een merkenrechtelijk of handelsnaamrechtelijk probleem.”
Ik zie het onderscheid hier niet echt. Zaken over domeinnaamkapingen zijn immers ook altijd onderdeel van een merkenrechtelijk of handelsnaamrechtelijk probleem. Mijn inschatting is dat het domeinnamenrecht nu wel zo´n beetje uitgekristalliseerd is, en dat de zaken die overblijven beschrijvende domeinnamen en eigen namen betreft, zoals miljoenennota.nl, ritaverdonk.nl en staal.nl. Dat zijn nu juist zaken die via de begin 2003 door de SIDN geïntroduceerde arbitrage niet opgelost kunnen worden, aangezien daarmee slechts merken- en handelsnaamrechtelijke zaken kunnen worden beslecht.
Sinds 29 januari 2003 is pas in drie arbitragezaken uitspraak gedaan. Twee andere zaken zijn aanhangig. Wij kunnen ons afvragen of het wel de moeite waard was de kostbare arbitrageprocedure op te zetten voor die vijf zaken. Als ik een deelnemer van de SIDN zou zijn, zou ik mijn geld liever anders hebben gezien besteed.
Lees hier het bericht.