020 530 0160

Miljoenenstraf voor downloaden in VS; gaan wij ook deze kant op?

Gepubliceerd op 19 juni 2009 categorieën , , ,

In de Verenigde Staten is een huisvrouw veroordeeld tot het betalen van een boete van 1,9 miljoen dollar wegens het downloaden van 24 liedjes. Het is de eerste keer dat een dergelijk vonnis in de VS is gewezen. 

De Amerikaanse muziekindustrie toonde zich verheugd over het oordeel. De vrouw was niet ingegaan op het aanbod van de industrie om de zaak te schikken voor een paar duizend dollar. In 2007 was de vrouw voor dit vergrijp al veroordeeld tot een boete van 220.000 dollar. Maar  deze uitspraak werd vernietigd, omdat de rechter de boete volstrekt buitensporig vond. Daarop volgde een nieuw proces, met dit als (voorlopig) resultaat; de vrouw heeft hoger beroep ingesteld. Lees hier het hele bericht op AD.nl.

Deze uitspraak komt precies in de week nadat in Nederland ophef is ontstaan over het Eindrapport van de Werkgroep Auteursrecht waarover Cyril van der Net ook al op de SOLV blog berichtte. In dit rapport wordt ondermeer voorgesteld dat ook in Nederland het downloaden door consumenten bestreden moet worden. Ik denk dat dit volstrekt buiten alle proporties zijnde voorbeeld uit de VS aantoont dat wij dat met z’n allen niet moeten willen.

Op 25 juni a.s. zal er een lunchdiscussie zijn waarin deskundigen uit wetenschap en praktijk hun reactie geven op dit rapport. De bijeenkomst is bedoeld voor belanghebbenden en hun juridisch adviseurs. Klik hier voor meer informatie.

Bron: AD Multimedia
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen