020 530 0160

Menno Weij bij BNR over virtuele diefstal

Gepubliceerd op 29 oktober 2008 categorieën , ,

Bij het programma Juridische Zaken van BNR, heb ik gisteravond gesproken over het vonnis van de rechtbank Leeuwarden, waarin twee jongens zijn veroordeeld wegens het plegen van virtuele diefstal. Zie hieromtrent ook het eerdere bericht van mijn collega, Christiaan Alberdingk Thijm

Ik heb onder meer aan de orde gesteld of er wel sprake is van ontneming, nu de Hoge Raad heeft bepaald dat het goed noodzakelijkerwijs uit de macht van de rechthebbende bezitter moet zijn gehaald. Je kunt je afvragen of dit bij virtuele goederen wel aan de orde is. De Hoge Raad heeft bijvoorbeeld al eerder bepaald dat er bij ‘diefstal’ van software code of een pincode, geen sprake is van ontneming.

Ook het punt van een ‘goed’ heb ik aan de orde gesteld. De rechtbank overweegt dat de ratio van het diefstal artikel is om het vermogen van de burger te beschermen, en overweegt in dat verband dat de virtuele goederen waarde vertegenwoordigen. Ook daarvan vraag ik mij af of dit in alle gevallen zo is.

Beluister hier het gehele interview bij BNR (selecteren op dinsdag 28/10, ong. 20:20 uur).

Bron: BNR.NL
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Menno Weij

publicaties

Gerelateerde artikelen