020 530 0160

Menno Weij bij BNR over eerste websmaad zaak

Gepubliceerd op 31 juli 2008 categorieën , , , ,

Afgelopen dinsdag was ik wederom te gast bij Juridische Zaken van BNR. Aanleiding was de eerste websmaad zaak die is gestrand. Lees hier het eerdere bericht van mijn kantoorgenoot Wanda van Kerkvoorden.


Artikel 54A Sr. vloeit voort uit de richtlijn inzake elektronische handel en sluit onder omstandigheden de strafrechtelijke aansprakelijkheid van een provider uit, namelijk “indien hij voldoet aan een bevel van de officier van justitie, na schriftelijke machtiging op vordering van de officier van justitie te verlenen door de rechter-commissaris, om alle maatregelen te nemen die redelijkerwijs van hem kunnen worden gevergd om de gegevens ontoegankelijk te maken”.


In casu had de Officier van Justitie echter geen toestemming van de rechter-commissaris gekregen, en vandaar dat de zaak stukliep. Ik heb onder meer betoogd dat dit niet betekent dat het artikel 54A zijn werking heeft verloren, maar dat eerder de officier moet zorgen dat zijn verzoek voldoet aan de procedurele eisen.


Luister hier naar mijn interview tijdens het programma (selecteren op dinsdag 29 juli om 20.19 uur).

Bron: bnr.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Menno Weij

publicaties

Gerelateerde artikelen